Dacă tot suntem „contemporani cu Centenarul” poate ar fi bine să ne amintim că o stradă ultracentrală din municipiul Bacău încă poartă numele fruntașului comunist Lucrețiu Pătrășcanu.

Trecând peste faptul că a făcut parte din echipa care a instaurat în România nenorocirea de regim comunisto-stalinist, Pătrășcanu a girat ca ministru al Justiției procesele prin care au fost condamnați la ani grei de închisoare poate cei mai importanți oameni politici care au înfăptuit Unirea de la 1918:

Iuliu Maniu, Ioan Mihalache, Iuliu Hossu, Silviu Dragomir, Ioan Lupaș, Ion Nistor, Mihai Popovici, George Grigorovici, Pantelimon Halippa, Ilie Lazăr, Ion Flueraș, Ghiță Popp, Gheorghe I. Brătianu, Aurel Vlad, Onisifor Ghibu sau Emil Hațieganu.

Majoritatea și-au găsit, nevinovați sfârșitul după ani de tortură și groază. Iar puținii din ei care au reușit să supraviețuiască au luat parte la niște suplicii ce le-au marcat și le-au schimbat întreaga existentă.

Eu nu zic să-l mai omorâm odată pe fruntașul comunist, că l-au pedepsit tovarășii săi îndeajuns, însă parcă e cam mult ca o stradă încă să-i poarte numele când românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

Oricare din numele de unioniști enumerate mai sus ar putea fi cu mult mai bun.

Altfel ce să înțeleg că noi trebuie să fim mândri de înaintașii noștri care au înfăptuit Marea Unire, dar călăul multora dintre ei este pus la loc de cinste.

Pe cei mândri că-s contemporani cu Centenarul îi îndemn să mai citească câte ceva și înafara punctajelor de partid.