Strada Vasile Alecsandri e singura arteră  cu un singur sens şi două legi aplicabile. Pentru identificare: dimineaţa şi la prânz este cea mai strâmtă uliţă din Bacău.  Părinţii beizadelelor care învaţă la cele trei şcoli din zonă fac circulaţia un calvar pentru oricare neavizat aflată în zonă. Ei n-au o problemă. Dar nu despre părinţi era vorba ci despre ce reguli se aplică. Până mai ieri era clar. Sens unic, dinspre strada Gării spre Războieni, o singură bandă, parcări pe drepta şi pe stânga. După modernizare surpriză: două benzi tot un singur sens. Au dispărut şi vreo 70-80 de locuri de parcare, de pe partea stângă.

Mişto e că Războieni are o singură bandă(evident tot cu sens unic). Aşa că lansez şi un concurs. Rezolvaţi următoarea problemă:

Ipoteză: două cârduri de maşini paralele, ajung în intersecţie şi trebuie să intre pe o singură bandă. Ce reguli se aplică, înafară de cea al bunului simţ sau cea a „inteligentului care cedează primul”?

După ce am văzut minunea am început să întreb şi eu care-i explicaţia şi care-i rezolvarea.

Explicaţia este, zic cârcotaşii, că Stavarache n-a mai vrut să vadă jipul lui Lucian Ciubotaru parcat în faţa casei. Alţi cârcotaşi zic că îl deranjau maşinile pedeliştilor,  în special a lui Gabriel Berca, parcate tot pe stânga. Aşa că a decis să se radă parcarea de pe acea parte şi să se facă încă o bandă de circulaţie. Băieţii din subordine s-au conformat. Au vopsit corespunzător carosabilul, au motat semnele de circulaţie şi i-au făcut pe plac şefului.

Partea nasoală abia acum vine. Cică nu există avizul poliţiei pentru transformările produse. Şi nici nu va veni. Mai mult, şeful poliţiei i-ar fi pus în vedere edilului şef să revină la sentimente mai bune cu privire la uliţa în cauză. Brusc relaţiile Primărie – Poliţie s-au încordat brusc.

Rezolvare: aplicăm legea.

Întrebare suplimentară: care lege?