“Trădare să fie. (…) Dar s-o ştim şi noi!”, zice nenea Iancu. Trădare este şi la Buhuşi unde primarul Ionel Turcea negociază înrolarea în UNPR. A scris şi Florin. Pesedişti de frunte au descălecat în urbea textiliştilor să-l convingă pe Ionel să nu dezerteze. Au reuşit să-i amâne plecarea pentru că primarul se tângue prin oraş, cu-i stă să-l asculte, că e într-o mare dilemă. El ar face pasul pentru binele comunităţii, că i-au promis uneperiştii deblocarea proiectelor. Dar acelaşi lucru i-au promis şi pesediştii. De fapt el tatonează terenul. Să vadă reacţia votanţilor. Pe Turcea nu-l interesează nimic altceva decât sfântul vot. Mai vrea un mandat să-şi termine investiţiile şi să mai acopere una-alta.

Problemele cele mai mari abia acum încep să apară. Soldăţeii lui Oprea sunt chitiţi pe el. Ori, un refuz, după atâtea speranţe, l-ar digera greu şi ar pune tunurile pe Turcea direct şi fără menajamente. Nici hrebenciucienii nu-l vor ierta vreodată pentru trădare. Turcea şi-a făcut-o cu mâna lui. El era învăţat să păcălească pe toată lumea. Blat pe toate fronturile.

Linişte deplină. PNL-ul era, până nu demult, la mâna lui. Numai prieteni de pahar şi alte afaceri cu covrigi. Cu pediştii se avea ca fraţii. Mai negocia cu Nistor nişte contracte pentru cumătru’, mai punea de un hotel-retaurant. Contracandidaţi a avut, de vreo două mandate încoace, numai marionete, oameni de paie sau păpuşele gonflabile. Acu’ s-au cam schimbat vremurile şi mai ales oamenii. Dar cea mai mare greşeală a făcut-o tot el. A negociat cu cine nu trebuia.

Mai mult şi i-a sculat în cap şi pe pedelişti. El a fost la Bucureşti, la Ministerul Apărării, împreună cu fostul lui contracandidat, Cristi Cojocaru, nimeni altul decât fostul preşedinte al PDL Buhuşi. Asta în perioada în care şefii de la Bacău încercau o mediere a celor două aripi din organizaţie.

Prin această mişcare a reuşit să maximum. Să şi-i îndepărteze chiar pe colegii lui din organizaţie. Miezul dur al PSD Buhuşi deja i-au pregătit coliva (electorală). Se zice că organizatorul şef, domn’ Găucan (de la sindicat) abia aşteaptă să-i organizeze una frumoasă, mai ales că a şi fost executat de Ionel, acu vreun an, din funcţia de secretar general pe sau pentru ochi frumoşi. Vice Zaharia cică se antrenează deja pentru candidature. Mai sunt şi alţii, dar stau mai mult după perdea.

Nici afaceriştii de casă nu-s foarte liniştiţi. Unii deja au pupat steagul prin alte părţi, alţii fac drumuri dese pentru a ascunde gunoiul sub preşuri străine.