Ionel Turcea începe să devină legendă. Nu prin numărul de mandate sau modul cum și le obține, ci prin ce face înlăuntrul lor. Primarul din Buhuși poate preda cursuri de cum să dai 6 miliarde unei firme mimând respectarea legii, prin folosirea SEAP-ului.
Ipoteză: ai 585.252 lei (fără TVA) prevăzuți în Buget pentru prevenirea și combaterea înzăpezirii străzilor orașului Buhuși.
Cerință: banii trebuie să ajungă la firma pe care o vrea primarul, Gyndany Impex SRL, societatea care are și contractul de salubrizare a orașului, unde proprietar este un apropiat al primarului. Trebuie mimată respectarea legislației în domeniu cu generarea de hârtii acoperitoare în acest sens.
Rezolvare: Se face licitație pe SEAP (Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice). Se cere ca firmele care se vor înscrie să aibă fix caracteristicile firmei care trebuie să câștige. Se pun și utilajele din ograda aceleiași firme (eventual a unor firme prietene). Se blochează înscrierea altor societăți comerciale cu anumite cerințe. Prima ar fi ca firmele participante trebuie să aibă licență emisă de ANRSC- operator al serviciului de salubritate. Iar a doua să aibă „baza” la mai puțin de 20 de km de Buhuși. (foto 1)
Să reluăm:
1. Firma să aibă cifră de afaceri, în ultimii 3 ani, de 230.000 lei.
2. Să fi avut „max” (cred că e prescurtarea de la maximum) două contracte servicii de deszăpezire – 116.000 lei. N-am înțeles cum vine asta cu „max”. Dar poate înțeleg alții.
3. Să aibă licență emisă de ANRSC- operator al serviciului de salubritate. În Buhuși doar două firme au așa ceva, ambele având același acționariat, iar în Bacău una singură, conform saitului ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru serviciile Comunitarea de Utilități Publice) (foto 2). După mintea celor care au organizat licitația, Dorinel Umbrărescu, cel care deszăpezește județul de vreo 8 ani, nu e capabil să deszăpezească un pârț de orășel ca Buhușiul. Nici, Viorel Rusu, cel care a salvat Bacăul iarna trecută, nu are ce căuta pe străzile târgușorului, nici Cășuneanu care deszăpezește niște drumuri naționale.
4. Trebuie să nu aibă baza în Bacău (diferență de 5 km față de caietul de sarcini). Asta ca nu cumva lui Șoșu de la Soma să-i treacă prin cap să vrea contractul. Sigur că este posibil ca în toată România să mai existe o firmă care să îndeplinească aceste cerințe, însă parcă prea se potrivește cu ce are Gyndany, care mai are un mare avantaj, are baza în Buhuși, deci costurile mult reduse.
Deci, Gyndany câștigă contractul. E simplu și legal, nu?
Despre standardele în domeniu deszăpezirii aplicate în Buhuși am scris și eu aici. Acum sunt extrem de curios cum va fi iarna asta. Nici Stavarache nu cheltuie 6 miliarde cu deszăpezirea Bacăului într-un sezon.