Am primit zilele astea un comunicat de presă referitor la o serie de lucrări pentru fluidizarea circulație în municipiul Bacău. Pe scurt este vorba despre realizarea unui giratoriu în dreptul noului spital municipal. De principiu sunt în totală armonie cu promotorii unor astfel de soluții, în cazul de față rezultând cel puțin vreo trei avantaje. De aceea voi publica textul integral. Însă, îmi voi permite totuși să vă aduc în atenție (să comentez) informația rezultată din o bucățică de comunicat. Aceasta sună așa: Totodată, partea carosabilă va fi lărgită pe tot sectorul cuprins între intersecţiile Căii Mărăşeşti cu străzile Spiru Haret şi 9 Mai. Sistemul rutier propus pentru realizarea lărgirilor va fi realizat pe o suprafaţă de circa 1600 mp. Noile trotuare care vor fi înființate vor avea o suprafață totală de circa 700 de metri pătrați.”

Acuma comentez: În traducere absolut liberă înseamnă că trotuarele dintre Tic-Tac și Policlinica Veche, alea abia făcute cu mari eforturi și bani grei, astă vară, vor fi iarăși ce-au fost, adică un șantier, și că se vor îngusta la mai puțin de jumătate. Adică se modifică modificarea.

Întrebări: 1. Or fi ieșite din garanție? Cum cine? Noile trotuare. Cât or fi costat? Cine le-o fi plătit? Poate nici nu le-a plătit? Am vaga impresie că vor fi refăcute de aceeași firmă, pe principiul alți abini altă distracție.

                 2. Va mai fi pista de biciclete? (nu că aș fi folosit-o eu vreodată sau măcar aș avea intenția să fac așa ceva, doar întreb)

3. Cine plătește dixtracția? (întrebare retorică)

Comunicat 

Primăria municipiului Bacău va demara, în trimestrul al II-lea al acestui an, o serie de lucrări pentru fluidizarea circulației rutiere, pe Calea Mărășești.

             Astfel, pentru realizarea unui acces cât mai facil şi mai rapid atât la noul Spitalul Municipal cât şi la Spitalul Judeţean, mai ales la pavilioanele de urgenţă ale acestora, se va realiza o intersecție în sistem giratoriu pe Calea Mărăşeşti, între intersecţiile acesteia cu strada Spiru Haret şi strada 9 Mai, în dreptul Spitalului Municipal.  Se va avea în vedere realizarea unei benzi de circulaţie care să nu intre în giraţie pe direcţia strada Spiru Haret – strada 9 Mai şi a unei benzi de acces în spital, dedicată doar ambulanţelor care vin din direcţia strada 9 Mai. Totodată, partea carosabilă va fi lărgită pe tot sectorul cuprins între intersecţiile Căii Mărăşeşti cu străzile Spiru Haret şi 9 Mai. Sistemul rutier propus pentru realizarea lărgirilor va fi realizat pe o suprafaţă de circa 1600 mp. Noile trotuare care vor fi înființate vor avea o suprafață totală de circa 700 de metri pătrați.    

             În zona intersecției  Calea Mărăşeşti cu strada Milcov se vor amenaja trei parcări ecologice, după cum urmează: 

– pe partea stângă a Căii Mărăşeşti, pe sensul Calea Republicii – centru, până la parcarea existentă (220 mp);

–       pe partea dreaptă a străzii Milcov, pe sensul I. L. Caragiale – strada Garofiţei, în dreptul magazinului Elvila (130 mp);

–       pe partea dreaptă a străzii Milcov, pe sensul I. L. Caragiale – strada Garofiţei, după traversarea străzii Calea Mărăşeşti (180 mp).

În zona BRD, pentru reducerea numărului de autovehicule ce asteaptă la semaforul de acces de pe strada Erou Gheorghe Rusu pe strada 9 Mai (spre  sensul de mers către București) se va crea posibilitatea de viraj numai la dreapta, evitând staţionarea la semafor,  prin crearea unei benzi suplimentare. Pentru evitarea staţionării la semafor a autovehiculelor ce  virează la dreapta de pe strada 9 Mai pe strada Erou Gh. Rusu (spre Casa de Cultură) se va crea o bandă suplimentară.

Update: Era să uit să scriu că poza e de la Deșteptarea.