Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 și a normei privind metodologia de calcul a acestora.
În acest fel se stabilește un reper pentru tarifele de primă aferente polițelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparație pentru ofertele societăților de asigurare, cât și de către asiguratorii care doresc sa intre pe piața RCA sau de către alte părți interesate.
Tarifele de referință au un caracter orientativ și sunt calculate pe baza datelor cu privire la polițe (perioada 2012-2016) și la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asiguratorii autorizați să practice RCA la data 31.12.2016.
Tarifele de referință sunt structurate în funcție de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.
Datele statistice utilizate în calculul tarifului de primă de referință nu arată deviații semnificative.
Totuși practicienii susțin că lucrurile nu stau chiar așa în realitate. Cum-necum noile polițe sunt mai mari, chiar dacă nu cu foarte mult.
Paul Cojocaru, broker, invitat în emisiunea „La pas prin Moldova” mi-a explicat cu exemple cum stă treaba.