top-bacauInteresul părinţilor, bineînţeles! 🙂

Înscrierile în clasa pregătitoare a permis întocmirea unui top al şcolilor din judeţul Bacău, în funcţie de interesul arătat de părinţi. Adică unde se îngrămădesc aceştia să-şi dea odraslele. Unde-i mai aproape de casă sau de serviciu, unde au auzit ei că se face mai multă carte, unde-i mai bine, unde-s dascălii mai buni, unde-s fiţele mai mari, sau alte criterii numai de ei ştiute.

Topul, publicat de cei de la gândul.info, are ceva surprize. În primul rând, remarc faptul că părinţii au grijă de talentele progeniturilor şi le cultivă chiar. Astfel, pe primul loc în acest top se află Colegiul Naţional de Artă “George Apostu”. Un judeţ de talentaţi, dar şi o şcoală foarte bună.

Pe locul doi devansând şcolile de top şi fiţe din Bacău (Mihai Drăgan, Spiru Haret sau Alexandru Ioan Cuza) se află o şcoală din Târgu Ocna. Şcoală bună şi părinţi interesaţi, astea-s singurele explicaţii.

La polul opus, cea mai căutată şcoală din Buhuşi nu intră în prima jumătate a topului, fiind devansată de unităţi din Răcătău sau Caşin.

top-nationalPartea proastă este că la nivel national nicio şcoală din Bacău nu şi-a făcut loc în Top 50. Că te bate Bucureştiul, Iaşiul, Clujul sau Timişoara nu-i mare problemă. Te oftici puţin când vezi în top şcoli din Piatra Neamţ, Suceava sau Turnu Măgurele. Dar, crapă ficatu-n tine când citeşti nume de loc alităţi ca Peretu (TR), Atid (HR), Moara Vlăsiei (IF), Poiana Mare (DJ), Videle (TR) sau Fălticeni (SV).

Înscrierea în clasa pregătitoare în cifre statistice:

83,4% din totalul cererilor au fost pentru şcolile de circumscripţie, iar 16,6% pentru altă şcoală decât cea de care aparţine elevul.

Mai mult de jumătate dintre cereri( 52,9%) s-au depus la şcolile din mediul urban, iar 47,1% în şcolile din mediul urban.

Cele mai multe cereri pentru o altă şcoală decât cea din circumscripţie au fost făcute de părinţii de la oraş-29,9%, în timp ce numai 2% dintre părinţii din mediul rural au optat pentru o altă şcoală.

Vârsta medie a copiilor înscrişi este de 6 ani şi trei luni, dar sunt şi copii care au 5 ani şi 4 luni sau copii care au 7 ani şi 10 luni. Însă, 99, 99% au vârste cuprinse între 5,8 ani şi 7 ani.