Când cheltui 12 lei pe un espresso la un anumit lanț de cafenele, de fapt plătești marca. Când scoți din buzunar salariu minim pe economie pentru o cămașă, cel puțin jumătate se vor duce pentru broderia micuță din piept.

Cam așa este și cu gunoiul din Bacău, e „dă firmă”.

La noi costă cam cu 50% mai mult decât la vecinii de mai la nord, chiar dacă motorina costa la fel, forța de muncă nu este mai scumpă, iar profitul trebuie să fie consistent și la firmele care lucrează acolo că doar nu lucrează în folosul comunității.

De aici am tras concluzia că în Bacău se plătește altceva decât serviciul propriu-zis, un fel de taxă pe fraier, cam de 50%.

În județul Bacău, politicienii au calculat că în 2017 gunoiul ar trebui să-i coste pe orășeni 9,25 lei de persoană, iar pe săteni să-i coste mai puțin, adică 3,76 lei.

La Neamț, în urma unei licitații (!), gunoiul costă 2,13 lei la țară și 6,02 la oraș. Licitația a fost ținută de „ADIS”-ul lor, care se cheamă „ECONEAMȚ”. Și care are și un site mai „transparent” decât fratele băcăuan.

Aș fi curios cum explică primarul din Onești sau cel din Buhuși și consilierii locali care au votat, cum votanții lor plătesc gunoiul mult mai scump decât cei din Târgu Neamț.

Și la Onești – PSD și la Tg Neamț – PSD și la CJ Neamț – PSD și la CJ Bacău – PSD. Am dat explicația asta ca să nu se trezească vreunul să-mi reproșeze că am eu ceva cu partidul de guvernământ.

Sigur că pesediștii băcăuani sunt cei mai buni, inclusiv la calcule. Deci, au greșit ăia de la Neamț și patronii firmelor de gunoi sunt fraieri și prestează pentru bani puțini și se vor duce în faliment. Ultimul aliniat e o ironie, restul textului e adevărul gol-goluț.