În Buhuşi, pe 10 mai începe oficial una dintre cele mai interesante confruntări electorale din ultima perioadă. Nu mă refer aici la intensitatea declaraţiilor din campanie, banii aruncaţi, activiştii mobilizaţi, sau alte elemente devenite „clasice” în lupta pentru putere. Mă refer strict la calitatea candidaţilor, incluzând studii, experienţă, viziune. Deputatul Vreme l-a nominalizat drept candidat al PDL la funcţia de primar pe Mihai Lupu. Pentru ziariştii băcăuani nefamiliarizaţi (ca mine :)) cu problematica politică buhuşeană, numele nu spunea mare lucru. Aşa că au încercat să afle mai multe. Răspunsul a venit scurt: “e un tânăr, intrat în politică de un an de zile, este doctor inginer, conduce o afacere de succes”. Dacă ar ieşi primar probabil că ar fi cel mai instruit edil din judeţ (nu cred că greşesc foarte tare).

Şi acum să vedem cu cine se bate. Primul inamic este actualul primar Ionel Turcea (PSD). Ca formaţie de bază este tractorist. Între timp (adică de vreo trei mandate) şi-a completat studiile şi are şi facultate (cam ca Sechelariu). Iar afacerea i-a crescut ca Făt-Frumos de câţiva ani încoace, întâmplător sau nu, de când au început să-i vină la primărie bani de la Consiliul Judeţean şi ADRNE pentru turnat asfalt care curge vara şi borduri tencuite.

Din partea PNL candidează un anume Adrian, omul cu carmangeriile şi cu restaurantul Cireşica.

Pe viitor promit să vin cu amănunte picante despre afacerile celor trei contracandidaţi.

Acum, spuneţi şi voi dacă nu e cea mai surprinzătoare luptă electorală: un doctor inginer, un casap şi un tractorist. Din punctual meu de vedere Buhuşiul mai are o şansă.