07Aproape 55% din mașinile controlate în trafic de inspectorii RAR Bacău, în primele 6 luni ale acestui an, au avut probleme tehnice sau la documente.

Vârful neregulilor constatate este reprezentat de mașinile care prezintă pericol iminent de accident. Dacă în primul trimestru inspectorii RAR au descoperit 18 asemenea „bombe” pe 4 roți, în ultimele 3 luni au mai identificat altele 37.

Din totalul vehiculelor cu probleme:

– 43.87 % % au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (proasta funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare).

– 4,13 % depăşeau nivelul maxim admis de poluare.
– 1,3% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea).
– 3,56% au avut neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals).

Față de primele 3 luni toți indicatorii de mai sus au crescut binișor. Datele din primul trimestru le găsiți aici.

În urma acestor controale desfășurate la nivelul județului Bacău de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră în prima jumătate a acestui an, au fost aplicate 524 de amenzi și au fost reținute 2 permise de conducere și 364 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a gravității defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.