Sechelariu şi Stavarache au fost puşi pe acelaşi plan de PDL Bacău. Cel al inamicilor de grad zero. Cam ca Israelul cu Iranul şi Irakul. Ieri, într-o conferinţă de presă, acesta a fost subiectul numărul unu, deşi pe ordinea de zi mai era cel puţin unul măcar la fel de exploziv, de exemplu, cel cu HG 85/2012. În rezumat, liderii PDL au apreciat că Stavarache şi Sechelariu lucrează pentru aceeaşi grupare politică (USL), se aseamănă ca modalităţi de lucru în administraţie, ca mod de mituire a electoratului, de manevrare a opiniei publice şi că nu mai merită votul băcăuanilor.

Până la lansarea candidaturii de către Sechelariu scena politico-mediatică băcăuană stătea într-un relativ echilibru şi se ducea un război de uzură, dar destul de corect (cu derapajele de rigoare). Reintrarea fostului primar în scenă a dezechilibrat-o complet (şi nu din cauza greutăţii personajului), iar reacţia PDL a fost una, oarecum, normală. Chiar dacă Stavarache şi Sechelariu neagă indirect, dar vehement, un scenariu privind o alianţă ocultă între ei, consecinţele, imediate şi pe termen mediu, ale anunţului făcut de Sechelariu îi contrazic.

Mai mult, ce s-a întâmplat în 2008 devoalează exact aceleaşi lucru. Atunci firmele din siajul lui Sergiu Sechelariu, contracandidatul lui Stavarache, lucrau, pe bani frumoşi, cu municipalitatea. Iar în turul doi toată logistica lui Sergiu a dispărut brusc de parcă n-ar fi vrut să-l mai deranjeze pe Stavarache. Mai există şi episodul FCM-Kaufland. Atunci Stavarache şi Sechelariu au fost chiar prieteni buni. S-au şi întâlnit conspirativ de câteva ori. În consecinţă Deşteptarea nu doar că a pus batista pe ţambal, în ceea ce îl priveşte pe Stavarache, dar l-a şi ridicat în slăvi. Precedentul există.

Daţi-mi voie să nu-l consider pe Dumitru Sechelariu atât de naiv încât să nu realizeze că îi mai oferă pe tavă un mandat lui Stavarache, deşi, la nivel declarativ, îl consideră duşman de viaţă şi de moarte. Pe lângă asta şi-a pus în cap partidul de guvernământ, cu toate pârghiile sale. Atunci care ar fi logica intrării sale într-o competiţie din care, la prima vedere, nu are cum să iasă decât învins?

Atacul extrem de dur al PDL la adresa lui Sechelariu are pe lângă explicaţia logică şi una oarecum istorică şi naturală. Cel care a făcut publice aceste declaraţii, înafara comunicatului oficial al partidului, este deputatul Mihai Banu, nimeni altul decât contracandidatul lui Sechelariu în două campanii extrem de dure, cele din 2000 şi 2004. Probabil că simpla pronunţare a numelui trustului de presă aflat în proprietatea fostului primar îi trezeşte amintiri din cele mai neplăcute lui Banu.

Cu ocazia conferinţei de presă de ieri, PDL a mai reuşit o „performanţă”. Şi-a pus în cap atât trustul de presă a lui Sechelariu cât şi mass-media controlată de Stavarache. În consecinţă, astăzi, nu a apărut aproape nimic din declaraţiile de ieri făcute, totuşi, de doi deputaţi băcăuani, unele de un necontestat interes public.

Mai târziu am să public, ca un update la acest material, comunicatul de presă integral.