Stavarache şi-a luat partea leului la negocierile din USL Bacău. Preşedintele PNL a anulat orice pretenţii ale pesediştilor în municipiul Bacău. Am aflat, pe surse, că lista de candidaţi ai USL pentru Consiliul Local arăta cam aşa: de la primul loc la cel de al 13-lea inclusiv vor fi candidaţii PNL, locurile 14 şi 15 sunt rezervate PSD, iar de la 16 la 21 vor fi trecute tot numele unor candidaţi liberalii. Practic, Stavarache şi-a securizat Consiliul Local în perspectiva unui nou mandat cu o majoritate simplă, aşa cum a rezultat în urma scrutinului din 2008. Nimic despre PC.

Prin această negociere, preşedintele PNL-ului scoate PSD-ul afară din municipiul Bacău pentru următorii 4 ani. Deşi, tradiţional pesedeul are în jur de 20% din electoratul băcăuan, e greu de crezut că, după alegerile din iunie, USL va avea mai mult de 13 consilieri. Dacă mai adăugăm şi „căpăstrul” mediatic aplicat de Stavarache, va rezulta că PSD va rămâne cu o organizaţie municipală „sub capac”, mult timp de aici încolo.

Fără posibilităţi de exprimare proprii, şi fără libertatea de a-l combate oficial pe Stavarache, pesedeul riscă să traverseze cea mai neagră perioadă din istoria sa. Şi asta de dragul lui Stavarache (să nu-l supere cumva), deşi mulţi din municipala social-democrată i-ar lua gâtul de la brâu (politic vorbind). Efectul direct va fi că în cea mai scurtă perioadă organizaţia lui Mândru va suferi de o lehamite cronică şi o inactivitate acută.

Se pare că municipala a fost sacrificată pe altarul de preşedinte a lui Benea. Un nou mandat la Consiliul Judeţean pare posibil doar în această alianţă cu PNL-ul lui Stavarache. Dacă liberalul strâmbă din nas, pe Benea îl străbat frisoane. Listele de la Consiliul Judeţean sunt ceva mai echilibrate, deşi lucrurile se complică prin rezervarea locurilor pentru conservatori. Aici, totuşi, situaţia e cumva invers. Adică, felia cea mai mare revine PSD-ului.