Am rămas profund impresionat de un comunicat al Primăriei Bacău prin care sunt anunţat că domnul Romeo Stavarache, însuşi, a decis montarea de limitatoare de viteză (cămile, cocoaşe sau cum le-o mai fi zicând poporu) la ce puţin 25 de treceri de pietoni. Cam indecis primarul ăsta, să înţeleg că ar putea monta la 35-45 sau 55? Dar, de grijuliu e grijuliu. Cu guriţa lui ne zice că sunt mulţi şoferii care “nu încetinesc” şi “nu respectă semnificaţia indicatoarelor”. O fi stat şi o fi observant, că altfel nu-mi explic. Şoferii băcăuanii sunt nişte sălbatici, care gonesc pe autobenzile municipiului fără nicio grijă, spitalele gem de pietoni accidentaţi, iar poliţiştii de la rutieră nu mai fac faţă să numere permisele ridicate. De când n-o mai fi fost domnul Romeo pe Bicaz, Aeroportului, Henri Coandă, Aviatori, Bucegi, Vasile Pârvan, Oituz, Vasile Alecsandri, Miron Costin, Prieteniei, Logofăt Tăutu, Tipografilor, Venus, Alecu Russo?

Într-adevăr se circulă cu o viteză extraordinară pe toate aceste impresionante artere băcăuane. Cum le-o fi ales? Da’ nişte semafoare nu erau mai bune? Că de costat, cam tot atât costă. Poate ar trebui vreo două şi pe centru. Le cer şoferii, nu pietonii. Nu de alta, dar mulţi dintre concitadinii noştri se cred pe uliţă la mămicile lor, sau în ogradă la tăticu, că maşina de aia are frâne, ambreaj, ca să se arunce ei în stradă cu ochii închişi că “doar e pe trecere”. Şi nu toţi odată. Nuuu! Doamne fereşte! Pe rând. Cam la un metru, un metru jumate, unul de altul, ca să n-aibă idiotul de şofer cum să se strecoare.

Apropo de titlu, cât costă toată treaba asta, sau măcar bucata (că numărăm şi înmulţim noi după aia), ne zice cineva? Da’ anu trecut şi acu’ doi ani nu ne trebuiau, nu erau necesare? Pun întrebarea asta pentru că limitatoarele de viteză nu s-au inventat acum, iar în Bacău au mai fost montate. Iar acum, în plină iarnă, brusc primarul a decis că ne trebuiesc. Eu m-aş putea gândi că are cineva un interes cam neortodox.

Oricare ar fi adevărul, un lucru este cert: maşina mea urăşte cămilele din toate bucşele sale, încă dinainte de a se fi montat. Pe cale de consecinţă, şi eu.