Preşedintele Traian Băsescu a conferit decoraţii pentru 21 de primari, „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.  Până acum initiativa nu a fost contestată din simplul motiv că doar trei decoraţii au primit pedeliştii şi alte trei uneperiştii. Restul au aterizat pe piepturile primarilor aflaţi în partide de opoziţie: 11 PSD, 2 PNL, 1 PNŢCD, şi 1 FDRG.

Cred cu tărie că preşedintele nu a fost informat corect. Mai mult, aş îndrăzni să spun că a fost dezinformat. Altfel l-ar fi sărit tocmai pe Romeo Stavarache? Nu i-ar fi recunoscut meritele tocmai celui mai premiat şi lăudat primar din toate timpurile şi de pe toate continentele? Să nu fi auzit Băse de limpezimea apei din Bacău, de străzile netede ca-n palmă, de marile capodopere arhitectonice Teatru de vară şi Centrul de Afaceri, de podul de la Şerbăneşti, de insula de Agrement, de Sala Polivalentă, de CET Bacău? Bine că nu i-a dat lui Pinalti că lua Moldova foc sau capul unora.

Partea cea mai nasoală e că Stavarache este la a doua suferinţă consecutivă. Surse bine informate şi bine intenţionate mi-au relatat că primarul a suferit rău când Benea a fost premiat de RealitateaTV la „Zece pentru România”-varianta pe Moldova.

Lăsând ironia deoparte, există două variante:

1. ori Stavarache se laudă aiurea şi “marile realizări” sunt doar praf în ochii băcăuanilor, iar premiile luate sunt plătite cu bani grei;

2. ori Băsescu nu-l vede cu ochi buni pe primarul Bacăului.

În ambele cazuri situaţia e cam albastră.

Ar mai fi o explicaţie de genul: Băse i-a premiat pe ăştia din opoziţie ca să-I ia la el în gaşcă. Nu prea stă în picioare pentru că în această situaţie Stavarache ar fi trebuit să primească şi el medalie că, oricum e într-o negociere perpetuă, ba cu UNPR, ba cu PDL.

Conform unui decret publicat miercuri în Monitorul Oficial, şeful statului i-a conferit primarului Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu (UNPR), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer. Patru edili au primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer: primarul municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD), primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu (PNL) şi primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD). Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler a fost conferit pentru primarul municipiului Caracal, Gheorghe Anghel (UNPR), primarul municipiului Adjud, Octavian Armencea (PSD), primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi (PSD), precum şi cel al municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală (PSD). În aceeaşi categorie se mai regăsesc primarii din Târgu Jiu – Florin Cârciumaru (PSD), Sighişoara – Ioan Dăneşan (PSD), Târgu Mureş -Florea Dorin (PDL), Călăraşi – Nicolae Dragu (UNPR), Sighetu Marmaţiei – Eugenia Godja (PSD), Sibiu – Klaus Iohannis (FDRG), Aiud – Horaţiu Josan (PNL), Turnu Măgurele – Nicolae Mohanu (PSD), Deva – Mircia Muntean (PDL), Galaţi – Dumitru Nicolae (PSD), Lupeni – Cornel Răsmeriţă (PSD) şi cel al Sectorului 5 al Capitalei -Marian Vanghelie.