Cei de la hotnews.ro au formulat ieri o întrebare „Începe iarăși manipularea prin sondaje?” și dau ca exemple următoarele sondaje: IMAS: USL la jumatatea lunii august 57%, CSOP: USL la jumatatea lunii august 50%, CCSB: USL la sfarsitul lunii august 62%.

Am încercat să înțeleg fenomenul și m-am pus pe citit și calculat. Nu dă de nicio culoare. Or fi ei profesioniști și eu doar un profan, un ignorant, însă trebuiesă învârți tare cifrele să-ți dea cum le dă lor.

Procentele celor de la CCSB nu pot să le cred din simplul motiv că în același sondaj se susține că 57% dintre români afirmă că au participat la referendum (vezi foto). Să presupunem că cifrele avansate de USL sunt cele corecte și nu acelea validare de CCR. Adică în țară ar fi numai 16.527.971 persoane cu drept de vot. Calculăm și rezultă că la vot ar fi ieșit 9.420.943 de români. Biroul Electoral Central ne-a spus că au votat doar 8.459.053 (cu tot cu ăia plimbați de la o secție la alta). Deci, CCSB poate să se ducă acasă. Dacă luăm în calcul numărul oficial de pe listele electorale, diferența este și mai mare – 10.426.704.

CSOP ar putea fi considerat mai puțin credibil din cauză că este perceput drept un institut destul de apropiat PDL (este singurul care face sondaje pentru acest partid).  Aș fi tentat să îl scot din ecuație din cauza suspiciunii că ar „ține” cu PDL. Însă, trebuie să-l luăm în calcul din simplul motiv că sondajele realizate de acest institut au fost (cel puțin în ultima perioadă) cel mai apropiate de ce a ieșit din urne (sondajul CSOP din mai: USL 54%, PDL 18%, sondaj CSOP în iunie, înainte de alegerile locale: USL 52%, PDL 20%; rezultateale la loc: USL 49%, PDL 22%).

Sondajul IMAS a apărut în Adevărul, la comanda holdingului. Pentru că este mai apropiat, ca rezultat, de cel făcut de CCSB aș fi tentat să nu-l trec în categoria „neapărat credibil”. Însă, are ceva în comun și cu sondajul celor de la CSOP, trendul. Așa că pare „cel de la mijloc”.

Eu zic că în acest domeniu n-ar trebui să se lucreze după principiul „adevărul e pe undeva pe la mijloc”, iar publicul n-ar trebui să citească aceste sondaje decât ca pe știrile mondene, pentru amuzament. Oricum, cifrele reale, cele pe care lucrează partidele sunt doar pentru un grup restrâns, ferite de ochii publicului, ai adversarilor politici dar și de ai propriilor membri de partid.