Poliţia băcăuană organizează, în ziua referendumului, microfiltre pentru depistarea celor care practică aşa numitul turism electoral. În comunicatul IJP nu se spune, nici măcar cu aproximaţie câte asemenea microfiltre, nici dacă sunt mobile sau fixe. În acelaşi comunicat se face referire doar la autobuzele şi microbuzele care fac obiectul „turismului electoral” între judeţe şi intrajudeţean. Nu se suflă o vorbă despre „turismul electoral” în interiorul aceleiaşi localităţi. Poate e doar o simplă omisiune. Dacă este cineva interesat, ştiu eu pe cineva care-i poate explica şi exemplifica.
„Turismul electoral” se va practica, mai ales în lipsa „softului” care ar putea depista votul multiplu. Dovadă stau contractele încheiate deja de USL cu firmele de transport, e drept din alte judeţe (asta nu înseamnă că în Bacău nu există fenomenul, dar nu s-a ocupat niciun ziarist de asta). Aş fi curios dacă măcar un microbuz amărât va fi „dovedit” în acest sens. Pariem că nu?
Comunicatul Inspectoratului integral:
Nr. 32/439 din 26 iulie 2012
Peste 1600 de forţe au fost mobilizate în judeţul Bacău pentru a asigura desfăşurarea în siguranţă a referendumului.
Peste 1600 de forţe din cadrul structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor vor acţiona în ziua de 29 iulie în judeţul Bacău pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a referendumului.
În judeţul Bacău sunt organizate 603 secţii de votare, iar paza lor va fi asigurată de 551 de poliţişti, 220 de jandarmi, 172 de lucrători ISU, precum şi de către reprezentanţi ai celorlalte structuri din cadrul M.A.I.
În privinţa activităţilor de mentinere a ordinii şi liniştii publice: în această misiune sunt angrenate 640 forte, din care 278 poliţişti, 194 jandarmi şi 168 lucrători ai poliţiei locale. În plus au fost constituite 19 echipe operative formate din aproximativ 100 de lucrători şi 7 echipe rezerve de intervenţie, formate din proximativ 40 de lucrători de poliţie şi jandarmerie.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a constituit echipe de control care, la ordin, se vor deplasa în teritoriul de competenţă pentru monitorizarea activităţilor pe timpul desfăşurării campaniei şi în ziua referendumului.
În vederea prevenirii turismului electoral, în ziua referendumului vor fi organizate microfiltre pe principalele artere de circulaţie pentru depistarea autobuzelor şi microbuzelor implicate în transportul de persoane care intenţionează să voteze în mod repetat. În punctele de microfiltru aparatura de înregistrare video din dotarea poliţiei rutiere, va fi folosită pentru înregistrarea aspectelor care fac obiectul „turismului electoral” între judeţe şi intrajudeţean.
Pentru o mai bună informare şi pentru conştientizarea cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor legale, Ministerul Administraţiei şi Internelor derulează în perioada 16- 29 iulie a.c., la nivel naţional, campania “ VOTEZĂ LEGAL! MITA ŞI VOTUL ILEGAL ÎNSEMNĂ ÎNCHISOARE” .
Peste 12.000 de pliante, cu mesajul campaniei, au fost înmânate până în prezent cetăţenilor din judeţul Bacău, în cadrul unor activităţi derulate de către poliţişti, jandarmi şi lucrători ISU, in mediul rural şi urban.
Totodată la sediul fiecărei secţii de votare vor fi postate afişe cu mesajul campaniei “ VOTEAZĂ LEGAL-MITA ŞI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!” astfel încât toţi cetăţenii să conştientizeze riscurile încălcării legislaţiei în vigoare.
Vă informăm că :
În conformitate cu ART. 54 (1) din Legea 3/2000 “ promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
În conformitate cu ART. 52 (1) din Legea 3/2000 “împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”.