„Peste jumătate dintre români nu au citit în acest an măcar o carte, arată un sondaj efectuat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la comanda postului TVH 2.0”, scrie Tiberiu Lovin. Cealaltă jumătate e formată din mincinoși – 90%. Cititorii de etichete de sticle de vin sau de meniuri în restaurante se dau intelectuali. Dacă-i întrebi cum se cheamă biblioteca județeană, sau cea mai apropiată librărie, le vine în cap, imediat, un nume de crâșmă.

Ăștia doar se laudă  la operatori. Dă bine la propria imagine despre sine.  Pentru ei Frâncușa o mâna pe Bibisica pe cărări de munte, Vitoria Lipan e mama lui Țăndărică, toboșarul de la Phoenix, pe cățelușul șchiop îl cheamă Zdreanță, iar Napoleon e sigur marcă de cognac franțuzesc.

10% or mai fi citit, anul ăsta, o carte, poate două. Da-s iarbă de leac. Sunt și români pentru care lectura e religie, însă fac parte din categoria „pe cale de dispariție”. Despre ei se pot face documentare pentru a fi difuzate pe Discoveri sau, mai bine, pe History.