aaa-inmormantare-dumitru-sechelariu-08

Guvizii? Pulimea?

Văduva lui Dumitru Sechelariu ori este sfătuită extrem de prost, ori vrea să-i jignescă pe băcăuani. Profund, chiar.

Toată lumea a auzit legenda cum că Seche i-ar fi făcut guvizi pe băcăuani, însă foarte puţini sunt cei care l-au şi auzit. Extrem de puţini. Doar faţă de cei pe care îi considera apropiaţi, servitori sau „oameni de onoare” îşi dădea drumul la gură.

Însă, niciodată fostul primar nu şi-a permis să folosească public expresia.

A folosit-o Laudieta Sechelariu când şi-a dat acceptul pentru titlul unui film omagial denumit „Primarul guvizilor”.

Dumitru Sechelariu mai folosea cu plăcere şi frecvenţă o anumită expresie, devenită clasică, pentru a-şi denumi concetăţenii: „pulimea”, cu derivatele „puleţii”, „pulete”.

Dacă este să respectăm adevărul, devenit istoric, Sechelariu folosea mai des şi cu o infinit mai mare plăcere acest epitet.

Laudieta era şmecheră dacă ar fi dat titlul „Primarul pulimii”. Nu? Abia asta ar fi fost o „controversă”, guvid este doar o insultă la adresa celor care cumpără Deşteptarea sau bilet la Transport Public.

N-aş fi scris nicio literă, deşi profesional am ce zice despre film, însă am citit pe undeva o explicaţie de genul că intenţionat e făcut şi denumit aşa, tocmai ca să nască anumite controverse, ca parte a unei strategii de marketing.

Mă abţin greu să nu fiu mârlan, să nu folosesc cuvinte dure, deşi cei care şi-au asumat filmul merită. Ce are insultarea unui oraş întreg cu marketingul? Cretinoidul care a scos aşa ceva să dea banii înapoi, dacă e din exterior, sau să-şi dea demisia, dacă e angajatul trustului şchiop.

Este cam la fel cu următorul scenariu. Deşteptarea titrează pe prima pagină, cu litere de-o şchioapă: „Băcăuanii sunt proşti!”. Iar a doua zi, când Laudeta îi ceartă pentru scăderea vânzărilor, ei susţin că a fost o strategie de marketing. Şi dacă se mai folosesc şi vreo două cuvinte frangleze, patroana leşină de plăcere.

Poate vă întrebaţi ce are Deşteptarea cu asta. Are. Şi l-a asumat prin promovare.

Ca să fiu sincer, ştiu când a devenit Laudieta „specialistă în jurnalism”, n-aş putea spune când şi cu cine şi-a dat examenul în materie de film documentar.

Poza este de aici.