Am fost şi eu la conferinţa de presă organizată de prefect. Ca să nu las loc la interpretări voi scrie doar răspunsurile la întrebările mele, plus două trei consideraţii de ordin strict personal.

Contextul este următorul:

Constantin Scripăţ, în calitate de prefect, se duce la SPAS şi provoacă un scandal din cauza unor reclamaţii şi a mormanului de seminţe văzut pe masa angajatelor care preluau cererile de subvenţii ale băcăuanilor. Coada era destul de lungă. SPAS-ul e al Primăriei. De aici o serie întreagă de acuze şi de o parte şi de alta. Astăzi Scripăţ a vrut să lămurească lucrurile şi l-a invitat în conferinţa de presă şi pe Romeo Stavarache. Primarul s-a dat ocupat, i-a trimis în schimb pe Roxana Mironescu, viceprimar şi Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Răspunsuri:

1. Scripăţ se afla legal, în calitatea sa de prefect, în sediul SPAS pentru a urmări punerea în aplicare a programului guvernamental de subvenţionarea a energiei termice. Roxana Mironescu a declarat că prefectul Scripăţ nu a încălcat nicio lege şi nu i se poate reproşa nimic în sensul acesta. La rândul său Scripăţ a declarat că va mai face asemenea verificări fără să anunţe înainte.

2. A înjurat Scripăţ angajatele Primăriei? El zice că nu. A recunoscut însă că a ridicat tonul şi „a fost mai imperativ în a-şi spune punctul de vedere”. Ionuţ Tomescu a promis că ne va pune la dispoziţie cele patru declaraţii de la angajatele rănite. N-a scos nicio acuză privind înjuraturile, a condamnat însă tonul şi epitetul „nesimţite”, folosite de prefect. N-a pomenit nimeni de vreun martor „independent”, adică una bucată băcăuan care se afa a coadă. Deci nu le-a înjurat. Le-a speriat.

3. Nu se condiţionează în niciun fel obţinerea subvenţiei la căldură de semnarea contractului cu CET SA. Puteţi pune dumneavoastră ghilimelele pentru că este declaraţia Roxanei Mironescu. Mie sursele îmi zic altceva. Şi asta e şi scânteia care a declanşat scandalul, lucrul are la iritat pe prefect de s-a apucat de ţipat la funcţionarele mâncătoare de seminţe. Ca să mai lămuresc un lucru, una din surse este o persoana care e la cuţite cu Scripăţ şi nu o pot bănui, sub nicio formă, că-i ridică mingi la fileu prefectului. Din cu totul alte motive nu-i pot declina identitatea.

 

Concluzii personale

1. Fie şi pentru răspunsul la a treia întrebare conferinţa de astăzi şi-a atins scopul. S-au lămurit nişte lucruri. Acum depinde cum sunt transmise publicului.

2. Singurul motiv pentru care Ionuţ Tomescu a fost trimis ca reprezentant al primarului a fost de a-l irita, provoca pe Scripăţ. Roxana Mironescu ar fi făcut faţă cu brio unei asemenea conferinţe, mai ales că se ocupă direct de problemă. Tomescu a fost trimis pe post de scăpărici. Deziderat îndeplinit. Stavarache poate fi mulţumit.

3. Prezenţa în număr mare a ziariştilor şi blogărilor, dar şi atitudinea de „ridicători” a unora dintre ei nu poate fi explicată decât prin alte convocări decât cea venită oficial de la Prefectură.

4. Conferinţa de presă a arătat mai mult a dezbatere electorală.