Prefectul s-a apucat de numărat bani, utilaje, străzi, contracte, tot ce ţine de deszăpezirea din acest an în judeţul Bacău. Partea proastă e că dă cu minus şi, sigur, nu lui Scripăţ.

În primul rând i-a numărat lui Stavarache utilajele de deszăpezire. Eu zic că bine a făcut. Nu de alta, dar poate aşa află şi primarul cum e cu deszăpezirea şi cum să facă deconturile. Iată şi exemplele:

Pe 16 februarie la comandamentul local pentru deszăpezire s-a raportat că în stradă ies 57 de utilaje. În realitate au ieşit doar 34. Pe 17 februarie s-au raportat 70 de utilaje. În realitate au fost doar 14. Pe 18 februarie, trebuiau să fie 70, s-au găsit doar 44. Pe 19, din 50 raportate doar 17 lucrau iar exemplele pot continua până aseară, când pe străzile municipiului n-a ieşit nicio volă sau basculantă. Probabil că s-a considerat că nu mai este nevoie.

Nevoie mai este sigur fie şi din simplul motiv că sunt 70-80 de străzi în municipiul Bacău pe care nu s-a intervenit cu niciun utilaj în acest an. Nu mai zic de mormanele de zăpadă neagră lăsate să se topească natural (şi mult mai ieftin, trebuie să recunosc).

Înafară de utilaje şi străzi, Scripăţ a început să numere, mai bine spus să verifice, contractele de deszăpezire. Partea proastă pentru toţi este că firmele cu hârtiile în regulă au făcut deszăpezire de mântuială, iar cel care l-a scos din zăpadă pe Stavarache, adică Viorel Rusu, riscă să nu-şi încaseze niciodată banii pentru că n-avea contract cu primăria.

Prefectul Scripăţ s-a mai apucat de numărat cătunele şi drumurile care mai sunt înzăpezite. Surpriză mare. Astăzi dimineaţă mai erau încă înzăpezite câteva sate, ferme de animale şi multe drumuri comunale. „Am mizat pe buna credinţă a primarilor. Ei au raportat că totul este în regulă. S-a dovedit că nu este aşa”, a explicat Scripăţ situaţia. La acestea se adaugă inclusiv un drum judeţean, cel între Gioseni şi Răcătău.

Constantin Scripăţ s-a hotărât să-i numere şi banii lui Benea. Nu cei personali, ci sumele primite de la Guvern pe situaţii de urgenţă la inundaţiile din 2010, dar subiectul ete prea savuros şi-l voi trata separat.