Ziarul financiar face o analiză, în baza datelor de pe Revisal (softul salariaţilor din România), de unde rezultă că băcăuanii sunt la categoriile ieftini sau incompetenţi. Cum altfel s-ar putea numi, dacă doar 89 dintre ei au ajuns să aibă salarii de „căpşunari”, adică 1500 de euro? Când am folosit epitetele „ieftini” şi „incompetenţi” am luat în calcul doi factori:

1. În Iaşi sunt 443 de astfel de salariaţi, iar în Galaţi 223. Asta dacă este să ne limităm doar la Moldova, că altfel suntem umiliţi de judeţele din Ardeal sau de olteni.

2. Bacăul este totuşi judeţul lui Dedeman, Aerostar, Agricola Internaţional, Rafo, Carom, Chimcomplex, PA&CO, UMB Spedition, Pambac. Pe aici mai au încă birouri companii grele precum Petrom-ul (are birouri la Moineşti). Tot aici operează aproape toţi marii en-gross-işti şi retaileri şi din piaţa românească (Metro, Selgros, Practiker, Carrefour, Real, Billa, Cora, Kaufland etc.). În Bacău încă au birouri toţi operatorii de telefonie mobilă şi aproape toate băncile cu activitate în România. Sigur am uitat o mulţime de firme cu ştaif şi pretenţii.

Am încercat să înţeleg de ce atât de puţini angajaţi din judeţul Bacău au salarii de 1500 de euro – oficial.

Unii angajatori îşi plătesc angajaţii folosind şi alte modalităţi decât salariile clasice (parţial sau total), cum ar fi contractele de tip PFA sau de mandat, mai ales pentru cei din top management sau pentru angajaţii din industria IT.

Alţi angajatori plătesc o mică parte pe „cartea de muncă”, restul „la negru”.

Există şi varianta „nu merită banii ăştia”, adică a incompetenţei.  Aici aş avea ceva obiecţii. Nu că Pavăl, Căşuneanu sau Umbrărescu ar fi foarte largi la pungă, poate din contra, însă ca să-şi ducă firmele la nivelurile la care sunt acum au avut nevoie de oameni competenţi, care nu sunt tocmai ieftini.

Dacă iau în calcul o altă informaţie, despre care s-a mai scris aici, cum că Bacăul ar fi singurul judeţ în care au scăzut salariile în ultimii 3 ani (vezi harta), aş putea concluziona că băcăuanii nu-ş nici ieftini şi nici incompetenţi, dar angajatorii lor sunt mari scamatori.