perchezitii-mascati-flagrantDIICOT a săltat ieri o grupare de șantajiști băcăuani, care terorizau participanții la licitațiile organizate de executorii judecătorești.

Comunicatul DIICOT descrie destul de bine ce făceau aceștia, însă nu spune dacă au agățat și vreun executor, că, din câte zice lumea, unii n-ar fi tocmai străini de practicile acestea.

La data de 22.09.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  AVRAM SILVIU COSTEL, FLORIA REMUS-VASILE, JADEV IONUT, LUCACI PAUL MARIAN, BĂLĂIŢĂ ALIN IONEL, AVRAM COSTICĂ, POPA DORU CRISTIAN, GĂLBINIŢĂ MARINICĂ, STRATULAT CRISTIAN, ZARGIU SORIN, BOTEZATU GABRIEL şi POPA CRISTIAN pentru săvârşirea  infracţiunilor  de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, deturnarea licitaţiilor publice şi tentativă la deturnarea licitaţiilor publice.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna februarie 2014 inculpatul  Avram Silviu Costel a constituit împreună cu inculpaţii Floria Remus-Vasile, Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian, un grup infracţional organizat specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că grupul infracţional era structurat în două subgrupări, una având ca lideri pe inculpaţii  Avram Silviu Costel şi Floria Remus Vasile şi una pe inculpaţii Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian, la care au aderat inculpaţii Avram Costică, Bălăiţă Alin Ionel, Gălbiniţă Marinică, Stratulat Cristian şi Zargiu Sorin (subgruparea condusă de către inculpaţii  Avram Silviu Costel şi Floria Remus Vasile), Popa  Doru Cristian, Botezatu Gabriel şi Popa Cristian(subgruparea condusă de către inculpaţii Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian), subgrupările acţionând fie independent, fie în strânsă legătură.

Din  materialul probator administrat în cauză s-a reţinut că urmare a crizei financiare care a generat imposibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate la diferite unităţi bancare din România, numărul imobilelor executate silit a crescut semnificativ.

Pe cale de consecinţă, birourile executorilor judecătoreşti de pe raza judeţului Bacău, au organizat în perioada 2014-2016 sute de licitaţii publice pentru adjudecarea unor imobile executate silit.

În aceste împrejurări, încă din anul 2010, persoane de pe raza municipiul Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar  au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice organizate, dezvoltând relaţii apropiate care au condus în timp prin modalitatea de acţiune la formarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.

Astfel, inculpaţii Floria Remus Vasile şi Avram Silviu Costel pe de o parte şi inculpaţii Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian pe de alta, au constituit aceste grupări infracţionale prin racolarea inculpaţilor Avram Costică, Bălăiţă Alin Ionel, Gălbiniţă Marinică, Stratulat Cristian şi Zargiu Sorin (gruparea condusă de către suspecţii Avram Silviu Costel şi Floria Remus Vasile), Popa  Doru Cristian, Botezatu Gabriel şi Popa Cristian(gruparea condusă de către inculpaţii Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian) în procedura participării la licitaţiile publice.

S-a reţinut că cele două grupări au conlucrat în decursul timpului, acţionând pentru un interes comun cu ocazia participării la licitaţiile publice organizate în cadrul birourile executorilor judecătoreşti.

Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au avut în perioada 2014-2016 modalităţi de acţiune diferite, în funcţie de interesul unuia dintre membrii grupului, şi în special al liderilor de a achiziţiona un imobil şi de prezenţa unor persoane de bună credinţă la licitaţiile publice,

S-a stabilit faptul că în situaţia în care imobilul aflat în procedura de executare silită prezenta interes pentru gruparea infracţională, membrii acesteia, participanţi la licitaţia publică, fie ajungeau la o înţelegere cu privire la preţul de adjudecare al imobilului dacă nu se prezentau alte persoane interesate, fie încercau să corupă persoanele de bună credinţă prezente pentru a se retrage de la licitaţie, adjudecând imobilul în baza înţelegerii anterioare.

Astfel,  s-a reţinut  faptul că în perioada 04.11.2015 – 12.05.2016, inculpaţii  Avram Silviu Costel, Floria Remus Vasile,  Jadev Ionuţ, Popa Doru Cristian,     Gălbiniţă Marinică, Stratulat Cristian şi  Zargiu Sorin au procedat la şantajarea unor persoane de bună credinţă care îşi doreau achiziţionarea imobilului scos la licitaţie publică, în sensul că au pretins sume de bani, ameninţându-le că în caz contrar vor supralicita până în momentul în care persoanele vătămate nu se mai aflau în posibilitatea reală de a putea adjudeca acel imobil.

Profitând de forţa grupului prezent în cadrul acestor licitaţii şi de lipsa de experienţă a persoanelor de bună credinţă prezente la licitaţie, inculpaţii reuşeau să le creeze persoanelor vătămate teama că vor pierde şansa de a adjudeca un bun imobil pe care şi-l doreau, în situaţia în care nu vor accepta să procedeze aşa cum li se solicita.

La data de 23.09.2016 inculpaţii urmează să fie prezentati Tribunalului  Bacău cu propunere de arestare  preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate  Iași și București, precum și a jandarmilor din Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.