Cliveti MinodoraComisia de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, a cărei membră este băcăuanca Minodora Cliveti, a votat marţi doua rapoarte referitoare la modificarea Regulamentului privind Fondul Social European şi Regulamentul privind dispoziţiile comune referitoare la Iniţiativa „Locurile de muncă pentru tineri”.

Europarlamentarul a dat publicităţii un comunicat de presă prin care susţine că aceste rapoarte sunt “un exemplu concret prin care regionalizarea devine utilă”.

Cu alte cuvinte, regionalizare este bună. Acum vreun an mirosea. Dar oamenii, politicienii şi chiar partidele au voie la evoluţie. Şi ziarişii la memorie. Unii au, alţii nu.

Am să las în completare comunicatul primit pentru a nu strica logica explicaţiei printr-o încercare nereuşită de a sintetiza informaţia:

Avand in vedere necesitatea continua de a depune eforturi pentru a solutiona somajul in randul tinerilor in regiunile cele mai afectate ale Uniunii, trebuie sa fie functionala initiativa „Locuri de munca pentru tineri”. Aceasta vizeaza tinerii care nu au un loc de munca si nu urmeaza un program de educatie sau formare, care au resedinta in regiunile eligibile, care sunt inactivi sau someri (inclusiv someri de lunga durata) si sunt inregistrati sau nu ca persoane in cautarea unui loc de munca.

 Numarul somerilor tineri sub 30 de ani trebuie să fie identificati in regiunile eligibile, care au ratele somajului in randul tinerilor mai mult de 20% in 2012, sau in subregiuni care au rate ale somajului in randul tinerilor mai mult de 22,5% in 2012.

 Trebuie asigurata o integrare durabila pe piata muncii a tinerilor in varsta de 15-30 ani, nu numai in educatie sau formare profesionala, ci inclusiv pentru cei care parasesc sistemele de formare profesionala fara calificare si care locuiesc in regiunile eligibile.

 De asemenea, trebuie respectate standardele de calitate, in scopul de a se asigura ca educatia, formarea si locurile de munca oferite includ o salarizare corespunzatoare, conditii de munca decente si, totodata, sunt asigurate standardele de sanatate si siguranta la locul de munca.

Resursele pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor sunt de     6 miliarde euro alocate pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere dificultatile bugetare cu care se confrunta in prezent statele membre ca urmare a crizei economice, acestea vor trebui sa completeze cu propriile contributii financiare doar contributia provenita din Fondul Social European.

Astfel, ideea necesitatii regionalizarii in Romania apare ca fiind extrem de utila in ceea ce priveste stabilirea necesarului de alocare financiara pe regiuni, acolo unde somajul in randul tinerilor este semnificativ, si deci trebuie alocate cu precadere fondurile europene pentru combaterea acestuia. De aceea, consider ca regionalizarea va avea drept efect o mai buna absorbtie a fondurilor europene, in special acolo unde este cu adevarat nevoie de ele„, a declarat doamna europarlamentar.