secetaUn întreg sector economic este pus la pământ de secetă. Companiile agricole vor înregistra pierderi uriașe anul acesta. Micii fermieri sunt la un pas de faliment.

Seceta va arde și câteva procente bune din PIB. Exporturile se vor prăbuși, în zona aceasta. Vor exploda importurile. Situația-i albastră spre violet și, totuși, autoritățile nu par a fi impresionate.

Este adevărat că aprovizionarea cu produse alimentare a magazinelor și depozitelor din România nu va avea de suferit. Integrarea în UE ne asigură securitatea alimentară a unei țări civilizate. Este unul din beneficiile acestei integrări. Nu va mai plânge niciun Labiș, mâncând căprioară. Și nici trenurile foamei nu vor mai șuiera prin gările Moldovei.

Mai mult, prețurile la produsele alimentare ar putea și să scadă ușor, într-o primă fază, odată cu adoptarea noului Cod Fiscal.

Laptele unguresc, merele poloneze, puii brazilieni, sau porcii danezi au cote de piață impresionante deja. Vor mai acapara ceva procente.

Ca o concluzie, seceta de anul acesta are doar trei efecte bine definite.

Primul ar fi uscarea fermierilor autohtoni de bani. Al doilea ar fi frânarea violentă a creșterii economice.

Iar al treilea efect este unul de turnesol al competenței guvernanților.

Conform unui raport al Ministerului Agriculturii, sub 10% din teritoriul României este afectat de secetă.

Ori ăștia-s  incompetenți sau vânduți companiilor străine. Ori agricultorii noștri-s mincinoși, proști și dezorganizați. La ce văd cu ochii mei n-aș zice că plâng degeaba. Meteorologii zic la fel.

Cu acest subiect, ProTV-ul a făcut un material interesant. Pe la secunda 40 apare și prietenul Iuri, care și-a luat inima-n dinți și problema în mână. Oricum, textul de mai sus este o sinteză a discuțiilor cu el, adică dintre un mic fermier, plesnit de secetă, și un client de supermarket.