Uneperiştii băcăuani au avut sărbători agitate. Cel puţin lui Mironescu i-au cam stat sarmalele-n gât. Cum altfel să se simtă omul când, abia înscăunat preşedinte de organizaţie judeţeană pentru prima oară în viaţă, se trezeşte, în prag de An Nou, cu un uzurpator în ogradă? Sursele mele povestesc că după ce a petrecut frumos la un prerevelion la Curtea Veche cu toţi tovarăşii din conducere, preşedintele a plecat acasă, iar în urma lui s-a pus de un puci. Liderul contestatarilor a fost chiar patronul restaurantului, Vasile Manole. Despre ambiţiile acestuia am scris pe la jumatea lui noiembrie, însă, întretimp acestea au crescut, mai ales că este susţinut de eminenţa cenuşie a partidului Gheorghe Emacu (apropo, unii susţin că ar avea chiar rădăcini băcăuane). Acesta din urma a eşuat totuşi în încercarea sa de a-l mazili pe Mironescu.  Se pare că Manole nu are gradele necesare unei asemenea funcţii, iar generalul nu discută cu neiniţiaţii.

Însă, de atunci linişte n-a mai fost în organizaţie. S-au mai făcut vreo două şedinţe, agitate, de la care a lipsit tocmai pretendentul la şefia organizaţiei. Săptămâna trecută a desantat în Bacău unul din liderii de la Bucureşti (pe care n-am reuşit să-l identific).

Toate ca toate, dar puciul poate avea repercusiuni grave. Mironescu s-a ales cu autoritatea flenduri, iar partidul fără crâşmă de protocol, başca şi fără un sponsor important.