catedrala_onesti3Primăria municipiului Onești are în proprietate una bucată catedrală ortodoxă. Sună ca dracu, vorba lui Claudiu, dar e purul adevăr.

Nu Biserica Ortodoxă, cea a cărei preoți țin slujbe acolo, este patroana imobilului, ci autoritatea locală.

Ani la rând, instituția condusă de Emil Lemnaru a investit miliarde și miliarde de lei din bugetul local, din ambiția de a rămâne în posteritate drept ctitorul edificiului. Dacă băga banii ăștia în spitalul din localitate, astăzi era de nivelul AKH din Viena.

Partea aiurea este că marea catedrală oneșteană nu este autorizată PSI și, în contextul „Colectiv”, s-a cam închis sau cam așa ceva. Și ce slujbe frumoase se țineau aici, maică!

Cel care s-a prins de ciudățenia situației a fost ex-primarul Neghină, care, după ce a aflat că antreprenorul general a dezertat din cauze financiare, s-a trezit cu mastodontul de beton neterminat și neautorizat în brațe. Adică, orice se întâmplă acolo cade în sarcina primarului. Își rupe o babă gâtul uitându-se după preafericiți, face pușcărie primarul, pentru neglijență criminală, abuz în serviciu etc.

Acum vreun an, Neghină a încercat să le-o pună în brațe preoților, numai că s-a opus ctitorul.

Apropo de ctitor, e ușor să bagi banii proștilor în ctitorii megalomanice, pe principiul că nici Ștefan cel Mare n-a făcut spitale, ci mănăstiri din banii țării.