mascatiIeri, sediul Poștei din Buhuși a fost luat cu asalt de mascații clasici, în combinezoane negre, și „de ăia mascați în alb”, adică criminialiștii.

Poliția a dat un comunicat, preluat de toată presa, destul de clar. Eu am să-l „traduc” puțin, să-l fac și mai clar.

Astfel, povestea pe care o știe tot târgul este următoarea. Niște cămătari locali dădeau bani cu împrumut și foloseau niște poștași pe post de recuperatori. Adică, datornicii nici nu vedeau pensia sau alocația sau șomajul sau indemnizația. Poștașii implicați duceau banii direct cămătarilor.

Târgul mai zice și că banii dați cu împrumut erau de la niște „mocirlani” (locuitori ai celebrului cartier Orbic, mai exact a zonei cunoscute drept „Mocirla”).

Toți cei bănuiți a fi implicați au fost săltați de mascați, vreo 10.

Să ne înțelegem, nu toți poștașii din Buhuși sunt în povestea asta. Și aș mai avea o remarcă de făcut. S-ar putea ca inclusiv poștașii să fi intrat puțin forțați în tărășenia asta.

Acum am să public și comunicatul Poliției Bacău:

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au efectuat 6 percheziţii la persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de şantaj, camătă şi abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 300.000 de lei. / 10 persoane au fost reținute.

La data de 15 iunie, a.c., poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale și ai Poliției Oraşului Buhuşi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău au efectuat şase percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de şantaj, camătă şi abuz în serviciu, precum şi la o instituție publică din oraşului Buhuşi.

Perchezițiile au vizat  documentarea şi probarea activităţii infracţionale a şase persoane care, în perioada 2013 – 2015, ar fi dat bani, la diferite persoane din oraşul Buhuşi, percepând în acest sens o dobândă între 50% şi 100%, la fiecare şase luni.

În vederea recuperării sumelor de bani împrumutate, persoanele bănuite ar fi recurs la ameninţări cu acte de violenţă asupra persoanelor vătămate şi membrilor de familie ale acestora.

De asemenea, au fost vizați și patru funcţionari din cadrul unei instituții publice, care şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu înmânând sumele de bani aferente ajutoarelor sociale, pensiilor şi alocaţiilor de stat cuvenite persoanelor vătămate sau membrilor familiilor acestora altor persoane decât beneficiarii de drept.

Astfel, respectivii funcţionari publici efectuau predarea sumelor de bani cuvenite persoanelor vătămate, direct persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

În urma perchezițiilor au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor, înscrisuri şi sume de bani, iar până în prezent au fost identificate peste 50 de persoane care ar fi fost victime.

Polițiștii au pus în executare 9 mandate de aducere, iar 10 persoane au fost reținute pe o perioadă de 24 ore, urmând ca astăzi, 16 iunie, să fie prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, identificarea tuturor persoanelor vătămate şi stabilirea exactă a prejudiciului cauzat în dauna acestora.