Zilele astea e o așa mare veselie cu „locul trei pe țară la promovabilitate la Bacalaureat”, de zici că liceele din Bacău le-au depășit în performanțe pe cele din Franța sau Germania.
Eu zic să ne revenim și să analizăm cifrele dintr-o perspectivă puțin mai largă și ceva mai corectă ca să nu dăm în diabet de atâta dulceață și miere din declarațiile strecurate pe conturile de socializare și în presa locală.
În Bacău treaba cu învățământul e oleacă mai nasoală decât „podiumul” național.
În urmă cu 12 ani întrau în clasa I puțin sub 8000 de copilași. Dintre aceștia cam 2800 au luat acum BAC-ul. Adică, undeva pe la 35%. Restul s-au pierdut pe drum. Nu intrăm în amănunte de genul „abandon școlar”, „migrație”, „fenomenul Brăila” și alte asemenea subiecte care ar zgâria serios spoiala de loc 3 național.
Aceleași calcule au fost făcute, dar pentru întreaga țară, de cei de la edupedu.ro. Lor le-a ieșit că examenul de Bac nu a fost promovat de 3 din 5 copii care au intrat pe porțile școlilor în 2007.
Și acum să comparăm. 35% e oleacă mai mic decât 40%. Rezultă că suntem sub media națională. Nu prea ne mai iese locul trei.
Deci, cum e cu „performanța și calitatea învățământului băcăuan”?
Puțină decență în aprecieri n-ar strica mai ales că este vorba despre aceeași generație care, în 2015, a dat testul PISA care a descoperit că gradul de analfabetism funcțional în rândul copiilor de 15 ani este de 40%.