Ancheta în cazul Zemeş se apropie de final şi nu prea. Însă, din declaraţiile anchetatorilor, făcute la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi, s-ar părea că se prefigurează un vinovat. Sunt indicii că în ograda Petrom, societatea care exploatează în zonă, s-ar afla pisica moartă. Prefectul Constantin Scripăţ a fost ceva mai diplomat şi mi-a declarant că “se poate interpreta şi aşa, însă mai sunt multe de stabilit. Dacă nu e Petrom vinovată, atunci doar Dumnezeu a vrut să se întâmple ce s-a întâmplat la Zemeş.” Oricum, se poartă bătălia expertizelor. Poliţia are una, sinistraţii au alta, Petrom vrea şi ea una. Se contestă “independenţa” specialiştilor.

Până se va stabili cine plăteşte, evacuaţii din zonă au primit din nou veşti proaste. Ultimele măsurători au stabilit că emisiile de gaze au crescut, din nou, periculos de mult. “Ne aşteptam la aşa ceva, specialiştii ne-au avertizat că, pe fondul scăderii temperaturilor, acest fenomen se va intensifica”, a explicat Scripăţ. Deci nici vorbă de rebranşare a locuinţelor la energie electrică şi la gaze. Deci, şi în această iarnă evacuaţii vor locui la motel. Prefectura a mai acordat un ajutor de 30 de milioane de lei vechi unuia dintre sinistraţi.

Pe 8 decembrie 2010, mai multe persoane au fost rănite într-o explozie produsă în localitatea Zemeş. Deşi iniţial s-a crezut că deflagraţia s-a produs din cauza scurgerilor din conducta de gaz care trece prin localitate, motivul real este “infiltrarea de gaze din pământ”.