Daniel robu 2Daniel Robu 1Despre Daniel Robu s-ar putea povesti numai în șabloane: „maestru croitor în țara modei”, „un român de succes”, „cu tricolorul în suflet” etc.

Oricum, povestea lui s-a mai spus. S-a scris și despre alții. Un românaș, alungat din țara sa de sărăcie, lipsă de perspective sau mimetism social, a reușit să se impună printre străini. Perseverența, seriozitatea, talentul și un dram de noroc sunt ingredientele succesului, universal valabile.

Numai că el nu s-a mulțumit să-și savureze succesul, în intimitatea familiei sale. El vrea mai mult și pentru țara lui. Spune că-i patriot, într-un fel dezarmant, natural, fără vreo reținere. Le spune asta și italienilor, elvețienilor sau francezilor, care-i calcă pragul la croitorie. Încearcă să-i convingă de calitățile neamului său.

Recunoaște că poate n-ar fi simțit la fel de acut acest sentiment dacă ar fi rămas acasă, în România. „Acolo, printre străini, patriotismul se simte altfel.”

În Finlanda, s-a îmbrăcat în costum național și a defilat pe scenă, în fața celor mai exigenți maeștri croitori. În nebunia asta frumoasă a avut-o alături pe fiica sa.

Nu l-a pus nimeni, n-a avut nimic de câștigat. Așa a vrut el. A vrut ca „lumea” să știe că țara sa a intrat în selectul club al croitorilor.

Daniel Robu a participat la Conferința „World Federation of Master Tailors“, din partea Academiei Naţionale a Croitorilor din Italia, al cărei membru este, ca reprezentant al regiunii Piemont.

De la statul român nu vrea nimic. L-am întrebat direct și n-a știut ce să-mi răspundă. Poate, doar, să nu-l încurce.

Acum, pentru el, „statul”, din punct de vedere instituțional, este cel italian. El acolo face profit, acolo plătește taxe, statul italian îi școlește calfele, îi protejează angajații.

România-i altceva, n-o percepe strict instituțional. Nici măcar n-o compară. Ar vrea să se întoarcă. N-are curaj, dar nu din cauza condițiilor, a legislației, sau a impredictibilității fiscale, ci, mai degrabă, dintr-un motiv mult mai „bisnis”, cel al lipsei unei piețe specifice, a numărului mic de clienți educați.

Nu vrea vreo funcție, „funcția” lui este de reprezentant al Piemontului în Academia Croitorilor. Mai sus de atât nu știu să se poată. Poate să conducă Academia.

D RobuPe Daniel Robu l-am cunoscut datorită Ramonei Herciu, care l-a invitat în Bacău, și-i mulțumesc pentru asta!

Omul ăsta a făcut mai mult pentru imaginea României, decât mulți diplomați de carieră, fără să i-o ceară nimeni și fără să-l recompenseze cineva.