Până ieri, deputatul băcăuan Ionel Palăr părea hotărât să-şi ducă la final mandatul de parlamentar sub stindardul galben-albastru al PNL. Decizia lui Antonescu, de astăzi, l-a cam bulversat pe Palăr. Surse apropiate acestuia susţin că deja a început să încurce culorile, a devenit subit suspect discromatopsie.

Propunerea lui preşedintelui PNL, de a-şi da demisia toţi parlamentarii USL, a generat mai multe cozi. La prima coadă s-au aşezat, deocamdată, doar patru liberali în frunte cu Adrian Săftoiu şi Ludovic Orban. N-am înţeles de ce prima demisie n-a fost semnată de însuşi Crin Antonescu. Dădea un exemplu şi nici nu punea în pericol statutul de partid parlamentar al PNL. S-ar putea să mi se pară doar mie, dar în spatele răgetului de leu al candidatul la preşedenţie stă un iepuraş cam fricos şi nehotărât. Îi lasă pe alţii să-şi rupă gâtul pentru el.

A doua coadă are formă de grup compact şi este compusă din greii PSD. Primarul Marean Vanghelie este port drapel şi zice că nu trebuie să-şi dea nimeni demisia. Cam nasoale zile au ajuns nea Nelu, marele H sau chiar delfinul Victoraş. Se pitesc în spatele almanahelor până trece furtuna stârnită de Antonescu. După aia, curaţi şi uscaţi, zic că n-a fost nimic, cel mult un derapaj copilăresc pe care ei, seniorii, l-au tratat aşa cum se cuvine, adică cu strămoşescul “hai sictir!”.

Iar a treia coadă e răsfirată rău. Aici sunt parlamentarii PNL şi PSD care n-au niciun gând să-şi piardă acum mandatul, pentru moftul lui Crin, să candideze peste trei luni pentru o coadă de şase luni, după care să mai intre din nou în bătălia pentru un alt mandate întreg. Cam scump, şi-au spus. Aşa că şi-au deschis toate canalele de comunicare cu partidele din partea cealaltă a baricadei. O caracteristică a acestei cozi este că membrii ei nu se cunosc între ei.

Pe surse am aflat că din zona noastră (a Moldovei) sunt cel puţin doi parlamentari care stau deja la a treia coadă. Surprinzător sau nu, unul dintre ei este băcăuanul Ionel Palăr. Ar lucra el bine şi cu foştii colegi Berca şi Banu, dar nu i-ar displăcea nici în vârf la UNPR, că şi aşa ăştia din Bacău n-au recrutat niciun parlamentar până acum. Principala problemă a lui Palăr nu este Crin Antonescu şi deciziile lui de copil îmbufnat, ci Romeo Stavarache. Aşa că până nu vine primarul de la Bruxelles, Ionel va sta cuminte şi nu va lua nicio decizie. Nici Relu Fenechiu n-ar zice nu dacă ar primi vreo ofertă, poate mai uită unii de transformatoarele vândute împreună cu nişte directori de prin Bacău.