Cu tot respectul cuvenit unei foste colege de breaslă, unui ziar care are cele mai mari vânzări în România şi unei fundaţii cu nume sonor vă spun că aţi comis-o. Olimpia Filip a scris, Fundaţia Soros a finanţat iar Adevărul a publicat o „anchetă” de tot râsul. Un fel de „Ce are sula cu Prefectura? Stai să vezi că are, dacă vrea cineva neapărat”. Argumentele sunt punctuale, unde nu cunosc speţele nu mă bag.

1. Mergem la text şi vedem că „Directorul DADR Bacău are două vile, una în Bacău de 555 de metri pătraţi şi alta de 289 de metri pătraţi în comuna Iteşti. În afara declaraţiei de avere, familia Chiriac mai are ferma de porci Suinbac, de la Letea Veche, care a primit mai multe finanţări europene până în acest moment”.
a) Chiriac nu are nicio vilă la Iteşti, ci o magazie;
b) ferma de porci Suinbac nu există pur şi simplu, nici în realitate, nici în acte, nicăieri. Există doar un abator la Nicolae Bălcescu, dar nu e al lui Chirac, ci face parte din holdingul Agricola (firma are aceeaşi adresă cu Agricola – Calea Moldovei 94). Suinbac mai administrează şi ferma de pui de la Racova în baza unui contract cu Agricola.

2. Tot în text, dar mai sus, autoarea zice „Ei au profitat de faptul că, din 2009, UE a decis ca toate subvenţiile pentru întreţinerea imaşurilor să ajungă direct la fermierii autohtoni sau la asociaţiile agricole”. În condiţiile astea nici vila din Bacău nu intră sub incidenţa materialului. E pusă acolo să dea frumos. Eu am intrat în presă prin 2000, iar vila în cauză era la locul ei de pe atunci.

3. La Ioan Melinte, directorul APIA; nu se zice nicio consoană despre subvenţiile încasate. Păi măcar o sumă aproximativă, pe ce suprafaţă, nu de alta, dar Melinte mai are şi nişte teren în arendă. În schimb autoarea zice că directorul e “latifundiar pe banii statului”. Cred că e puţin cam mult :). Păi care-s banii de la stat şi care sunt preţurile terenurilor? O evaluare, măcar formală, cred că ar fi fost necesară.

4. O altă parte dură rău a anchetei e cu deputatul Banu. Vă rog citiţi cu atenţie maxima, poate mi-a scăpat mie. Care-s afacerile lui Banu în agricultură? Cât teren deţine? Ce subvenţii a încasat? Poate e din alt material şi a aterizat dintr-o greşeală tehnică aici? În caz afirmativ îmi cer scuze. În caz negativ e o gratuitate, un atac murdar.

5. „Până se asociază ţăranii, se asociază oamenii de afaceri!”, afirmă Ioan Chiriac, şeful Direcţiei Agricole Bacău. Când şi unde a afirmat Chiriac asta că autoarea n-a stat de vorbă cu împricinatul.

6. Autoarea bagă în aceeaşi oală şi alte nume sonore din agricultura băcăuană: “Laurenţiu Baciu, patronul hotelului de patru stele Prezident, situat în centrul municipiului, administrează peste 870 de hectare de teren arabil”, “cunoscutul notar băcăuan Ştefan Umbrărescu administrează aproape 200 de hectare” etc.
Chiriac, Melinte, Baciu şi încă vreo 20 de băcăuani chiar fac agricultură şi nu de azi de ieri. Este de notorietate. În consecinţă încasează şi subvenţii. Întreb: au vreo vină că au afaceri în agricultură? E ilegal să scoţi profit?

Sugestie pentru autoare: “şmecherii” nominalizaţi în material nu au, însumat, în administrare (proprietate sau arendă) nici pe departe suprafaţa administrată de firme cu capital străin. Adică, străinii (italieni şi austrieci) încasează mai mulţi bani de la UE (şi de la bugetul naţional) pentru terenurile din Bacău decât şmecherii autohtoni. Există chiar un război în toată regula în acest sens. Poate fi subiect de anchetă susţinută de Fundaţia Soros şi perfect publicabilă în Adevărul?

Sau poate apare totuşi în vreunul dintre episoadele următoare. Văd că a mai apărut unul astăzi în care e rău să ai stână şi ginere în Bucureşti în acelaşi timp.