Ce au făcut la referendum useliştii nu este nicio mare noutate. Cine a „făcut” măcar o campanie ştie bine că acestea sunt practici uzuale, la toate partidele politice (care contează în joc). Ştie că se vând şi se cumpără votanţi, că se „completează” liste, că se votează în locul stranierilor, că se schimbă urne, că se cumpără „comisii” şi multe alte artificii. Ştie că sunt localităţi sau colegii în care se negociază direct între candidaţi.

Totul e o marfă, de la capitalul electoral până la, inclusiv, onoare. Bineînţeles că totul este „la negru”. Nu se impozitează la fisc. Dacă cineva sare calul se găsesc soluţii. Totul are un preţ. Totul se negociază. Totul se muşamalizează. Astfel, procurorii rămân, mai de fiecare dată, fără obiectul muncii.

Ce se întâmplă acum este unul din efectele benefice ale referendumului (zic eu). Şi se întâmplă din simplul motiv că PDL s-a retras din jocul ăsta. Nu mai are ce negocia. Cred că au primit şi ordin în acest sens. Astfel, manevrele liderilor USL sunt mai evidente. Un fel ofsaid politic, care tinde să dea în penal.

Unii dintre liderii locali ai USL s-au prins la timp (sau au fost avertizaţi), de ce li se pregăteşte, şi s-au abţinut.

Nu-mi fac iluzii. În toamnă practicele descrise în primul paragraf se vor relua, de această dată dacă vor mai vrea useliştii :).