Organizaţiile băcăuane ale partidelor politice par a fi intrate în concediu. Referendum? Mobilizare, finanţare, poziţii publice, emisiuni? Poveşti. Ori ăştia lucrează subteran, cu reţelele lor, ori chiar nu fac nimic.

PDL

Încă se ceartă între ei pe rezultatele de la locale. Au organizat o conferinţă de presă, acum vreo două săptămâni. Au trimis la Iaşi câteva autocare de susţinători. Îl trimit pe Mihăilă la toate emisiunile de la 1TV Bacău (singurul post TV local care are emisiuni de dedicate evenimentului). Nu au nici măcar un afiş pentru susţinerea lui Băsescu.  N-au făcut niciun instructaj cu oamenii lor din secţiile de votare, nu i-au motivat sub nicio formă. Nici măcar vreo întâlnire cu toţi şefii de filiale locale.

PSD

Aproape nimic. Nicio conferinţă de presă, niciun comunicat. Nicio prezenţă la vreo emisiune. Absolut niciun parlamentar nu şi-a făcut simţită prezenţa în judeţ. Probabil au deplasat susţinători la Iaşi. Nu bag mâna-n foc.  Vreo doi lideri de la tineret mai fesbuchesc, dar nu dau pe afară. Spre deosebire de pedelişti, ei se ceartă pe posturi la deconcentrate. Unii sunt încă nemulţumiţi de listele de la locale.

PNL

Nici aici nu-i vreun iureş pentru demiterea lui Băsescu. Doar Chiuariu şi-afăcut de lucru prin Bacău şi a aterizat pe la 1 TV într-o seară. Cum care Chiuariu? Tudor, deputatul de Bacău, chiar Colegiul nr. 1. În rest nimic. Nimeni nu se învârtoşează contra marinarului. Nici aici nu-i toată lumea mulţumită de împărţeala lui Stavarache.  Dar nemulţumirile sunt subiecte separate.

În schimb prin oraş am văzut câteva panouri publicitare cu afişe contra lui Băsescu. Astea nu ştiu de la care din cele două partide provin. Să zicem că de la USL. Asta-i toată campania anti Băsescu în judeţul Bacău.

Motivele pentru care liderilor locali nu le curge sânge din nas sunt destul de simple. În primul rând au cheltuit bugete imense la locale. În al doilea rând urmează să cheltuie bugete enorme la parlamentarele din noiembrie. În al treilea rând, li se rupe de Băsescu, Antonescu, Ponta sau Voiculescu. Ordinea nu e neapărat cea corectă.