asigurari4% din locuinţe au asigurări obiligatorii, aşa cum prevede legea.  Datele oficiale arată că din aproximativ 8,3 milioane de locuinţe asigurabile doar 330 de mii mai au în poliţe de asigurare obligatorie.

Cifrele sunt în scădere, chiar dacă niciodată n-au fost foarte aproape de potenţial, sau mai corect zis, de prevederile legale. Pentru că trebuie spus că există o lege care obligă proprietarii să încheie asemenea poliţe, o lege care reglementează aşa numitul „RCA al locuinţelor”.

Numai că de la intrarea sa în vigoare nu s-a emis nicio sancţiune, deşi legea nu este facultativă (din câte ştiu eu).

Instituţiile desemnate de legiuitor să sancţioneze neaplicarea normelor sunt Primăriile şi doar Primăriile.

PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a emis la 15 iulie 2010 prima poliţă de asigurare obligatorie, numărul acestora atingând un vârf de 800.000 de poliţe în iulie 2011.

Statistica PAID arată că în cele 8 judeţe ale Moldovei sunt asigurate vreo 51.000 de locuinţe, în condiţiile în care numai în judeţul Bacău sunt aproximativ 268.000.

Ar rezulta că doar 2,5% din locuinţele băcăuanilor sunt asigurate conform legii. Acum se poate înţelege de ce nu este nimeni sancţionat. Pentru că primarii ar trebui să-şi amendeze 97,5% din votanţi. Şi mai vin alegeri :).

Doamne fereşte să vină inundaţii, sau vreun cutremur! Acum că este lege în vigoare, Guvernul ar putea întoarce spatele sinistraţilor în cel mai legal mod. Ba, cred că, dacă ar interveni prea tare, ar fi sancţionat de Curtea de Conturi.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) sunt emise de către PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, din care fac parte 12 companii de profil: ABC Asigurari, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asigurari, CERTASIG, CITY Insurance, GOTHAER Asigurari, CREDIT Europe Asigurari, EUROINS, GENERALI, GRAWE, GROUPAMA, UNIQA.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!