Vreme, Hrebenciuc, Berca, Smarandache, Iancu, Avram, Drăghici, Marcu, Condurățeanu. Dacă nu vă spune nimic înșiruirea asta de nume, vă spun eu. Sunt aproape de a deveni parlamentari de Bacău. Unii mai vor un mandat, alții sunt la prima încercare cu șanse reale de a fi trimiși în Parlament de votul nostru. Ce au în comun? Sunt nebăcăuani. Vă sună cunoscut?

Nu, nu mi-am schimbat optica peste noapte pentru că și eu, în nemernicia mea, sunt venetic în Marele Bacău. Valerian Vreme e din Botoșani, Hrebenciuc e născut din Arad iar acum e bucureștean, Gabriel Berca și Nicu Marcu sunt olteni, Avram s-a născut în Buzău, Drăghici și Condurățeanu sunt din mahalaua Bucureștiului, iar Iulian Iancu e din Neamț.
Sigur că e o mare diferență (de vreo 14 ani) între Berca și Marcu, între Vreme și Drăghici sau între Avram și Condurățeanu, însă de aici și până la a declanșa o campanie furibundă contra veneticilor e cale lungă.

Poți să lucrezi la „credibilitatea” contracandidatului atunci când promite să-i ajute pe băcăuani. Adică e mai credibil unul „de-ai noștri”, că trebuie să vină acasă, unde poate fi tras de mânecă. Ăilalți iau mandatul pe votul băcăuanilor, apoi își pun palma-n fund și plecă fără să se uite-n urmă. E foarte posibil, însă poate să nu fie. Contează caracterul lor.

Și în partea cealaltă s-au isterizat unii. Mai calm, fetelor că nu e vreo virtute să te fi născut în altă parte și să și scapătat în Bacău. Repet, e vorba doar de caracter. Asta plecând de la prezumția că toți sunt valoroși :).