Teste-cancer-colO mie de femei din Bacău aşteaptă de trei luni să afle dacă suferă de cancer de col uterin, zic cei de la Digi24 (Felicitări pentru ştire!). Cel mai probabil aceasta este realitatea în multe judeţe. Pentru eficienţa tratamentul în cazurile de cancer, şi câteva ore sunt esenţiale. Responsabilii de această situaţie îşi permit să amâne realizarea analizelor nu cu orele, cu zilele sau cu săptămânile, ci cu lunile.

Dacă din cele 1000 de băcăuane una singură va muri de cancer de col uterin, propun arestarea vinovaţilor de blocarea programului în judeţul Bacău. Pentru că trebuie să fie şi un vinovat. De obicei e unul pe care-l doare-n cot de lume, pentru că a făcut atâtea măgării şi nu i s-a întâmplat nimic, încât i se pare normal să nu păţească nimic niciodată. Ce dacă 1000 de femei aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce-i cu ele.

De fapt nici nu l-aş aresta. L-aş păcăli că e suspect de cancer şi aş amâna vreo două luni să-i comunic adevărul.

Situaţia descoperită de colegii mei de la Digi24 mai are o faţetă, cea a educaţiei. Românii sunt percepuţi drept un popor de ţărănoi care nu ştiu să „caute de ei”. Nu se duc regulat la stomatolog, la ginecolog, au buda-n fundul curţii, se spală la lighean, consumă puţin săpun, cred în deochi etc.

O fi adevărat, măcar parţial, însă vinovaţi de asta nu sunt alţii decât proprii „intelectuali”, cei meniţi de Dumnezeu, legi şi contracte să-şi scoată poporul la lumină, să-l civilizeze. Îi doare-n cot de asta. Ei aplică în viaţă doar principiul „nu deştepta prostul c-o să-ţi pară rău”.

Cel mai probabil băcăuancele cu ceva educaţie şi situaţie materială nici n-au aplicat programul acesta. Ele se duc regulat la medicul de familie, stomatolog şi ginecolog. Oricum era menit mai mult pentru evaluarea şi educarea femeilor de un anumit nivel social şi educaţional. Mă întreb dacă măcar una din cele 1000 mai crede în necesitatea analizelor anuale, dacă chiar doctorii le tot amână cu rezultatele.

Înseamnă că toate sloganele alea, folosite în campanie, au fost pentru a le aduce la cabinete şi pentru ca doctorii să mai ia nişte bani de la stat, nicidecum pentru binele lor.