21pozaIMG_20140203_113010”Modernizarea Spațiilor Publice Urbane din Cartierul de Vest al Orașului Buhuși”, cel mai mare proiect de reabilitare al orașului din perioada post-decembristă, nu a reușit să fie finalizat la termen.

Conform schemei de desfășurare a lucrărilor, acestea au început pe data de 22 noiembrie 2011, iar anul acesta, pe data de 21 ianuarie, ele ar fi trebuit să fie deja finalizate.

Situația este însă departe de planurile scrise negru pe alb și aprobate în cererea de finanțare adresată Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, instituție care deține, de altfel, și rolul de organism intermediar în cadrul acestui proiect.

După doi ani de lucrări, timp în care locuitorii Buhușiului s-au văzut nevoiți să își ducă existența într-un oraș cu străzi blocate și pline de noroaie, dar cu speranța că la începutul anului 2014 chinul lor va lua sfârșit, Ionel Turcea, primarul orașului, a recunoscut că lucrările au fost executate doar în proporție de 40 la sută.

Și asta nu este tot. Anul ce tocmai a început se anunță unul cel puțin la fel de greu pentru buhușeni. În special pentru cei care locuiesc pe străzile Tudor Vladimirescu, George Coșbuc, Ion Vodă cel Cumplit, 9 Mai, 8 Martie, Pionerului și, parţial, Ion Borcea, străzi prinse în amplul proiect de reabilitare a cărui valoare totală se ridică la 12.815.304 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 9.997.443 lei.

Este adevărat. Nu s-a reușit finalizarea proiectului la data stabilită în contractul de finanțare. Termenul a fost prelungit până pe data de 21 noiembrie 2014 cu aprobarea ADR Nord-Est”, a declarat Ionel Turcea.

Primarul dă vina pentru întârzierea proiectului pe o ”chichiță” de ordin tehnic de care s-a lovit fără voia sa.

IMG_20140203_113700Compactarea solului nu s-a făcut în parametrii tehnici stabiliți de normele aflate în vigoare. Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut măsurători și nu ne-a dat avizul favorabil pentru a continua lucrările întrucât compactarea nu s-a făcut cum trebuie. Au venit proiectantul și constructorul și au dat o altă soluție tehnică. Se va folosi pentru compactare un blocaj de piatră și astfel se va rezolva problema”, a explicat Turcea. 

Explicația primarului este contrazisă de Inspectoratul de Stat în Construcții. Cei de aici spun că nu a fost emis niciodată un astfel de aviz și, mai mult, nici măcar nu intră în atribuțiile sale o astfel de acțiune.

Noi nu am spus niciodată nimic referitor la compactarea solului din cadrul proiectului de la Buhuși. Lucrările, dacă nu s-au finalizat la termen au, probabil, o altă cauză. Poate frigul de afară dar, în niciun caz, un aviz negativ emis de noi. Nu știu care este situația în cazul acestui proiect”, a declarat Romulus Strugaru, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții Bacău.

Amânarea termenului de finalizare a proiectului, cel mai mare din istoria post-decembristă a Buhușiului, cu o valoare de peste 2,8 milioane de euro, nu a ajuns nici măcar la urechile directorului ADR Nord-Est.

Domnule, la 800 de proiecte în derulare câte avem la agenție, nu știu pe de rost câte au fost prelungite, dacă au fost prelungite și care sunt acestea. Nu cunosc exact care este situația de la Buhuși. Cel mai bine este să vorbiți cu primarul de acolo, pentru că el cunoaște exact situația din teren”, a declarat Constantin Apostol, director general al ADR Nord-Est, instituție care este, de altfel, și organismul intermediar al proiectului.

Afaceri duse… pe apa sâmbetei

IMG_20140203_113318Până ce instituțiile și persoanele implicate în desfăşurarea acestui proiect vor cădea de acord asupra situației reale care a condus la depășirea termenului de finalizare, cetățenii din Buhuși continuă să trăiască calvarul modernizării orașului. Sandu Pobereznic a părăsit România în urmă cu mai bine de 25 de ani. S-a stabilit cu toată familia în Anglia, și-a obținut cetățenia engleză și a muncit în regat până a ieșit la pensie. Odată cu pensionarea s-a decis să se întoarcă pe meleagurile natale, în orașul Buhuși. Și-a construit o casă nouă și a început chiar și o mică afacere. Odată însă cu începerea lucrărilor viața lui a luat o întorsătură pe care nu și-ar fi dorit-o nici în cele mai negre vise ale sale. Disconfortul creat de lucrări, lipsa posibilității de a mai circula pe stradă, imposibilitatea alimentării cu marfa necesară pentru funcționarea afacerii i-a distrus practic toată munca. ”Întreaga lucrare a început practic din fața mea. Mi-am imaginat că voi face un efort și voi rezista cei doi ani cât se lucrează. Realitatea s-a dovedit însă a fi cu totul alta. Strada este spartă și la ora actuală. Nu ai pe unde merge, este numai noroi, iar în curte, din cauza faptului că s-au înfundat canalizările, am numai apă. Suferința creată oamenilor prin spargerea acestor străzi și lăsate așa timp de atâția ani este foarte mare. Eu a trebuit să îmi închid afacerea din cauza acestei străzi. Eu aduceam marfă din Italia, însă nu puteam să o descarc. Trebuia să las camionul într-o altă locație și să o car de acolo. Apoi, cine mai vine la tine când tu te afli într-o mare mocirlă? La mine în față nu s-a lucrat toată vara. Cum poți să termini o lucrare dacă te apuci de spart și apoi lași totul așa și nu mai faci nimic?”, explică plin de supărare Sandu Pobereznic.

”Sistemul m-a învins”

Omul spune însă că indiferența autorităților și disprețul arătat față de locuitorii orașului nu se rezumă însă doar la faptul că au fost lăsați atâta timp să trăiască într-un adevărat șantier lăsat în paragină. A formulat o scrisoare în urmă cu aproximativ un an și jumătate către primarul Turcea prin care a cerut să i se explice situația lucrărilor și de ce nimeni nu mai lucrează pe strada lui. Răspunsul, spune omul, nu a venit niciodată într-un mod oficial. A fost însă ”avertizat” să renunțe la dorința lui de a trăi civilizat într-un oraș european. ”Domnul primar mi-a transmis un mesaj verbal printr-o persoană precum că el are relații până la premierul României, Victor Ponta și să las ciocul mai mic, că nu am ce să-i fac. Eu, în toată viața mea, nu m-am lăsat niciodată învins de nimeni și am avut destule greutăți. De data aceasta, însă, sistemul m-a învins. Totul se rezumă în această țară la corupție, hoție și minciună”, a declarat Pobereznic. Traduse în cifre, pierderile suferite de către Sandu Pobereznic, așa cum el singur le-a estimat, sunt de circa 60 de mii de euro, bani pierduți odată cu închiderea afacerii, și 12 oameni, foști angajați ai săi, rămași fără un loc de muncă. ”Îmi este foarte greu să trăiesc în acest oraș. M-am întors acasă după 25 de ani și aici vreau să mor. Când toată lumea ne rupem gâtul în afaceri, doar două familii continuă să prospere nestingherite în acest oraș: primarul și cel care deține contractul de asigurare a curățeniei în oraș. Nu există nicio logică. În acest haos este greu să reziști. Eu mi-am dat firma în radiere, am pierdut mulți bani și oameni care puteau câștiga o bucată de pâine s-au trezit fără un loc de muncă. Cred că Europa are dreptate când spune că România nu merită să primească bani pentru că nu este în stare să îi cheltuie”, a concluzionat bărbatul, care a renunțat la traiul englezesc pentru cel din Buhuși.

Claudiu Banea

IMG_20140203_113700 IMG_20140203_113706 IMG_20140203_113323 IMG_20140203_113021