În vremuri mai mult sau mai puțin apuse liderii de sindicat ieșeau întotdeauna victorioși de la negocierile cu administratorii societăților (privatizate sau nu).

Sindicaliștii erau mulțumiți de liderii lor. Cu toate acestea numărul angajaților a scăzut constant, unele din glorioasele intreprinderi băcăuane închizându-și definitiv porțile.

M-am întrebat atunci care-i secretul. Cum se poate și cu slana-n pod și ghiftuit?

Ceva mai târziu am aflat, chiar de la unul dintre actorii principali, tras pe dreapta de o vreme. Secretul era o mare minciună și niște complicități.

De exemplu, patronul îl chema pe liderul de sindicat să-i comunice, conform legii, că ar trebui disponibilizați 500 de oameni. Situația era absolut explozibilă într-o intreprindere cu două-trei mii de muncitori, într-o Românie cu granițele închise și aflată într-un accentuat declin economic.

Atunci salvatorul era liderul de sindicat. Se înțelegea cu patronul ca acesta să declare că trebuie să plece în șomaj o mie de angajați. De aici încolo își intra în rol sindicatul.

Urmau câteva zile de proteste, înjurături, huiduieli, greve spontane, marșuri, poate chiar și geamuri sparte. Bineînțeles, în tot acest timp se duceau negocieri „extrem de dure”. În realitate liderii de sindicat și directorii își beau liniștiți cafeaua, eventual și câte un coniac.

Într-un final glorios, liderul de sindicat ieșea în balconul clădirii administrative sau la vreo fereastră și le dădea „vestea cea bună” amărâților disperați că de a doua zi nu mai au loc de muncă:

„Fraților, am învins! Am câștigat 500 de locuri de muncă! Am reușit să convingem patronatul să disponibilizeze numai jumătate din cât anunțase.”

În realitate patronul rămânea cu numărul de muncitori pe care și-l propusese inițial iar liderul de sindicat ieșea zmeu în fața celor pe care-i reprezenta.

Am impresia că ăsta-i și misterul apei care vine mai repede.

Se cam știe cât durează o lucrare de asta de intervenție, plus minus câteva ore. Însă, inițial specialiștii de la CRAB dau un termen imposibil de acceptat de către populație.

Se fac ședințe, se scot butoaiele cu apă în stradă. Băcăuanii pufnesc, scrâșnesc din dinți și înjură.

Eu mă duc la Buhuși să fac un duș.

Și brusc se aude bolborosind la robinetul lăsat deschis intenționat. Uraaa, a venit apa!

În loc de 4 zile vine în două, la unii și mai devreme. Toată lumea-i mulțumită.

Primarului îi pare bine că nu-l mai înjură lumea.

Iar specialiștilor de la CRAB le pare bine că-s cei mai specialiști și că au ieșit din nou basma curată, de parcă atunci când s-a făcut panarama de lucrare cu garanție de 2 ani lucrau la NASA de unde au fost detașați la Bacău să aducă apa mai repede.