sondajMă mir că nu s-a anunțat, până acum, oficial, niciun independent pentru Primăria Bacău.

Am spus „oficial” pentru că știu eu cel puțin 3 personaje care cochetează cu statutul. Ar vrea să-i bage-n seamă cineva, măcar vreun blogăr pârlit, pentru ca ei să se alinte public. Să nege inițial, dar să se lase convinși „pentru binele comunității”. 🙂

N-am eu treabă cu ei, e alegerea lor, un fel de „pe banii lui Bulă, numai Bulă se distrează” (cei care nu știu bancul să mă contacteze).

Este foarte adevărat că pretendenții nu-s chiar niște „nepolitici”, cel puțin doi au mare forță în partidele în care sunt înscriși acum. Și nu-mi explicam ce-i mână-n luptă ca „independenți”.

Am aflat:

Iaca, un sondaj „profi”, dacă e să ne luăm după numele casei de sondare, făcut pe la sfârșitul lunii aprilie, care zice că 53% dintre românii ar prefera „un independent”.

Pe scurt, sondajul mai zice că orășenii bogați și instruiți ar miza mai mult pe „independent”, dar nici restul n-ar zice ba.

Și acum, le dau o veste proastă oficială „candidaților” băcăuani:

în Moldova și Bucovina un independent ar fi votat de 45,8%,

în Muntenia, Oltenia și Dobrogea — de 52%,

în Banat, Crișana și Maramureș — de 60,8%,

în Transilvania — de 57,4%.

Din punctul meu de vedere, studiul acesta arată un amestec, destul de violent, între nehotărârea alegătorilor, cu un an înainte de scrutinul din iunie 2016, și clasicizata repulsie față de partidele politice.

Și mai arată și că tema „independentului” în politica românească nu-i chiar de neglijat, măcar ca pondere inițială. Doar că în Bacău, lucrurile nu stau ca-n Timișoara, nici măcar ca-n București.

Era să uit de cealaltă veste proastă neoficială:

Surse din conducerea firmei care a comandat sondajul susțin că Bacăul e undeva în coada clasamentului, nu foarte departe de media pe regiune.