mihai-banuMihai Banu a fost reținut astăzi de procurorii DNA Bacău. Așa a ratat celebrul „Beci Domnesc”. La cum îl știu, mai boem, dacă tot a dat necazul peste el, i-ar fi plăcut ceva mai cu ștaif.

Pe el nu l-au săltat procurorii de la DNA -ul mare, ci ăștia locali. Iar arestul Poliției județene nu are renumele celui de la Poliția Capitalei, nici VIP-urile de acolo, poate nici confortul.

Aici, n-are nici măcar un primăraș, uitat de instanțe, sau vreun consilier, ceva. Până mâine se va simți cam singur.

Citind comunicatul DNA, nici n-avea ce căuta la București. Faptele de care este acuzat fostul deputat  sunt petrecute pe aici, patronul-denunțător este tot localnic, primăria-i din județ, terenul din județ, până și Lucian, adică fiul său, e tot băștinaș, deși s-a plimbat și prin Capitală, cândva.

Ce mă intrigă, cumva, este suma. Cam mare față de ce s-a vehiculat într-o vreme despre „încasările” deputatului. Că tărășenia, povestită de procurori în comunicatul de presă, nu-i chiar o „mare surpriză” pentru mulți. Știu câțiva foști colegi de-ai lui, care-l invidiau și atunci, când nu știau suma reală. Acum au aflat tot adevărul.

Totuși suma pare anemică față de alte cuantumuri vehiculate în dreptul altor politicieni.

Nea Mihai e bun de povești și are la dispoziție o noapte să le spună pe alea pe care vor să le audă procurorii. Mâine, după instanță, fostul deputat va ieși liber și zâmbitor și va spune că „are încredere în Justiție”.

Comunicat DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.07.2015, ora 13:30 și până la data de 10.07.2015, ora 13:30, a inculpatului BANU MIHAI, deputat în Parlamentul României, la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, începând cu data de 9.07.2015 și până la data de 06.09.2015, față de inculpatul BANU LUCIAN, fiul primului inculpat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012 inculpatul Banu Mihai, a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la un om de afaceri, suma de 270.000 euro, pentru ca în calitate de deputat să-și folosească influența personală sau prin intermediul altui demnitar, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale.
Din cei 270.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de același inculpat.
Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.
Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranșe, în perioada 12.08.2010- 22.07.2011, în conturile indicate de inculpații Banu Mihai și Banu Lucian.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Banu Lucian trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu ia legătura, direct sau indirect, cu aceștia,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului Banu Lucian i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Banu Mihai și Banu Lucian li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 10 iulie 2015, inculpatul Banu Mihai să fie prezentat Curții de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.