1545587_1441640926069707_1514961762_nDacă mai țineți minte subiectul cu școala de la Brătila (comuna Helegiu), aia arsă, aflați că se împute treaba. S-au enervat pompierii. Primărița i-a cam ciufulit în primele declarații, iar ăștia s-au simțit vexați. Acum s-au schimbat puțin rolurile.

Într-o declarație dată colegilor de la KIT TV, Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISUJ Bacău, zice că școlala n-ar prea avea autorizație. De fapt, sigur nu are.

Necunoscutele sunt în altă parte. Cine-i apropitaru` și cine-i constructorul? Adică cine și-a permis să bage elevi într-o școala care funcționează ilegal. Aș vrea să știu și care sunt măsurile și pedepsele care vor fi aplicate.

Poate ar trebui întrebați inclusiv pompierii de ce abia la 5 ani și-un incendiu s-au sesizat că o clădire de acest gen este ilegală.

 

Poate ar fi bine să știm despre toate școlile și, de ce nu, despre toate instituțiile publice din județ.

Nu de alta dar, dacă au avut tupeul să-i sară pe pompieri la un imobil în care intră zilnic sute de copii, la un proiect finanțat din bani europeni, mă gândesc că n-au vreo emoție la piețe, birouri sau altele asemenea.

În aceeași perioadă în care Andrei Grecu făcea declarația respectivă, Mihaela Bădic a trimis un ”drept la replică” adresat săptămânalului Imparțial de Bacău. Textul l-am publicat integral din simpatie și să nu creadă că avem ceva cu dumneaei.

Însă, pe așa ceva trebuia să-i tai chitanță. Doamna primar nu știe ce este un drept la replică. Textul pe care l-a trimis este doar o nuanțare a declarației inițiale. Nici măcar nu neagă sau să folosească vrăjeala clasică ”mi-a fost scoasă din context”.

Mai jos puteți citi atât transcrierea declarației lui Grecu, așa cu a dat-o la KIT TV, cât și ”dreptul la replică” al primăriței din Helegiu.

Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISUJ Bacău: 

”Pe acea clădire, în care funcţiona acea şcoală cu clasele I – VIII din satul Brătila, pe proiectul respectiv, există un aviz dat de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi de Apărare Împotriva Incendiilor. Acest aviz se referă însă doar strict la partea teoretică, respectiv la partea de plan. Mai exact, precum că proiectantul a ţinut cont de toate normele de apărare împotriva incendiilor. Adică a ţinut cont de ele şi le-a trecut în acel proiect însă, responsabilii care au modernizat respectivul obiectiv nu au venit şi nu au solicitat de la ISUJ Bacău şi autorizaţia de funcţionare. Din acest motiv noi nu am participat nici la recepţia acestei construcţii, recepţie unde, în mod normal, se verifică dacă ceea ce este în proiectul obiectivului respectiv, în cazul de faţă modernizare şcoală, a fost pus şi în practică. La nivelul Inspectoratului s-a format deja o comisie care va merge în control în comuna Helegiu pentru a constata exact de cine aparţine respectivul obiectiv, cine a făcut investiţia şi a găsi exact unde nu a mers treaba pentru a fi luate măsurile legale de sancţionare.

Mihaela Bădic, primar Helegiu:

Ca urmare a articolului ,, Badic acuza pompierii’’ publicat de dumneavoastra in ziarul ,, Impartial’’ aparut in data de 1 februarie 2014, va rog sa publicati acest drept la replica :

 ,,Incep prin a preciza ca, cel putin din punctul nostru de vedere, nu exista nici un scandal intre mine si pompierii de la ISU Bacau. Faptul ca am prezentat fapte, asa cum le-am perceput eu, nu cred ca demermina un scandal  in sensul propriu al cuvantului.  

In virtutea faptului ca nu a fost salvat nimic din imobilul scolii, am considerat ca nu a fost cea mai fericita interventie. E aproape normal, sa crezi ca se putea mai bine. E-adevarat, asa cum consemneaza si procesul verbal al interventiei, focul a fost anuntat tarziu, cand intregul acoperis era cuprins de flacari. La fel de adevarat este ca, ramasi fara apa, pompierii ne -au intrebat  ce sursa de apa putem sa le oferim . Cum in satul Bratila exista o retea de apa potabila construita pe timpul CAP-ului  dar care nu a fost prevazuta cu hidranti, ceea ce le-am putut pune la dispozitie ca sursa de apa pompierilor, a fost sursa de apa idependenta din incinta scolii. Un put forat la 14 m adancime. N-as putea spune care dintre pompieri a verificat sursa si a zis ca nu se poate scoate. Nu stiu cat ar fi ajutat acea sursa de apa, sau daca ar fi avut  presiunea necesara. Stiu doar ca aceea sursa de apa nu a fost folosita. S-a optat in cele din urma pentru o sursa sigura si mai accesibila de la Onesti.  Acest lucru a intarziat stingerea incendiului dar nu si rezultatul.

Prin urmare, nu am intentionat sa discreditez in nici un fel activitatea pompierilor. E posibil ca sub impulsul emotional al momentului, exprimarea sa fi lasat loc de intrerpretare. Dar, un fapt confirmat,  este relatia foarte buna pe care am avut-o intotdeauna cu Detasamentul de Pompieri Onesti. 

In concluzie, n-as vrea, ca cei care isi risca viata, sa creada ca nu apreciez indeajuns munca loc, sau  riscul la care se expun in orice interventie.

In speranta ca  s-a inteles ca nu am intentionat sa lezez demnitatea pompierului, si ca s-a retinut contexul si modul in care au fost facute acele declaratii, va multumesc !