„Primii kilometri de autostrada din Moldova se construiesc la Bacău” – este sloganul preferat al propagandei partidului de guvernământ.

Din mai multe motive am fost tentat să-i zic „minciună”. În primul rând pentru că nu există niciun act oficial care să dovedească că va face vreodată parte din vreo autostradă. Legal asta-i centură rutieră de ocolire a municipiului, autostrada-i alt proiect, altă licitație, altceva.

Parcă nici noimă n-are. Amplasarea primilor kilometri de autostradă fix în centrul regiunii îmi creează imaginea unei găini care scurmă în mijlocul grămezii.

Nu ne zice nimeni nici din care autostradă va face parte. E un fel de ceva (tronson) bun la toate. Vine de la Buzău și se duce spre Suceava e musai să treacă pe aici și atunci le dăm noi câțiva kilometri. Dar, ce te faci dacă studiile arată că e mai eficient ca viitoarea autostradă să treacă puțin mai încolo, pe la Secuieni? Pentru Bacău-Brașov tronsonul nici nu există.

Ca să nu existe vreo confuzie, E85 nu coincide cu nicio autostradă, poate doar ca repere. O autostradă nu poate fi proiectată să treacă prin zeci de localități așa cum este Drumul Național 2.

Afirmația de la începutul materialului nu e chiar minciună din simplul motiv că în regiunea Moldovei nu există așa ceva. Nici centura Iașiului, nici cea a Sucevei nu arată așa cum e în proiectul pentru Bacău.

Ceva, ceva adevăr este, însă sub mult ambalaj. E o mică autostradă, care va fi extrem de eficientă atât pentru băcăuani, cât mai ales pentru transportatorii din Iași, Roman sau Suceava.

Deocamdată ea este eficientă politic, sau cel puțin așa se speră.

În poză e mica autostradă la inaugurarea ei de către ministrul Cuc și liderii PSD Bacău.