Dragos-LuchianDeputatul PSD Cosmin Necula a surprins ieri printr-o declarație șoc: Dragoș Luchian este primarul Bacăului.

Probabil v-ați prins că este vorba despre senatorul PNL. E un fel de secretul lui Polichinelle că senatorul este șeful PNL în municipiul Bacău și, cel mai probabil, candidatul liberalilor la alegerile din 2016.

Ulterior au apărut nuanțele, explicațiile: ”este primar din punct de vedere al deciziei politice”.

Mai bine ascultați înregistrarea făcută de Florin Popescu – cam de la minutul 17.00, până la 18.30. Dacă aveți răbdare e de vizionat tot.

Însă, eu tot n-am înțeles manevra.

Necula este un potențial candidat la funcția de primar al municipiului Bacău. De ce l-ar ”susține” acum pe Luchian?

O explicație ar putea fi că, prin acestă declarație, deputatul PSD vrea să-i pună în cârcă anumite nereușite administrative ale echipei de la primăria rămasă fără Stavarache. Să arunce vina pe senator.

Strategia ar putea fi greșită în condițiile în care Luchian mai are un an și jumătate să ”pună lucrurile la punct”.

Noua echipă ar putea să dea rezultate, cum ar fi: inaugurarea străzilor Milcov, Mioriței, câteva blocuri reabilitate termic. Iarna viitoare, adică cu doar câteva luni înainte de alegeri, municipiul ar putea beneficia de o deszăpezire ”ca la carte” (care nu-i imposibilă deloc) sau de o iarnă ușoară. Poate chiar și spitalul municipal ar putea fi inaugurat.

Iar dacă Iohannis își va menține cota de încredere și popularitate în rândul votanților ar putea face ”o vizită de lucru”, în Bacău, absolut întâmplător, unde ghid să-i fie  senatorul Luchian, ca-n poză.

Nu-i așa că acum, după ce ați citit rândurile de mai sus, pare riscantă ”strategia”?

S-ar putea să mai fie o explicație a declarației de ieri. Să fie un fel de avertisment.

Necula nu e singur la partid. În ceafă-i suflă cel puțin un coleg interesat de o candidatură. Unde mai pui că ”aliatul” Manolache, de la UNPR, a declarat clar că vrea fotoliul de primar.

Așa că declarația lui Necula s-ar traduce cam așa: ”stați voi liniștiți că dacă vreau vă las în chiloți la alegeri și vă faceți de râs.”

Ar mai fi și varianta cu sinceritatea, însă, dați-mi voie să nu-l suspectez pe Cosmin Necula, sau pe vreun alt politician, prea mult de boala sincerității. Sunt vaccinați.

– poza-i de aici.