S-a tot scris că PSD Bacău este zero la nivel central, că n-are niciun căftănit în noul divan pesedist. Şi nici prin Guverul Ponta. Aşa o fi, eu nu-i contrazic, însă nenorocirea m-a determinat să fac o scurtă analiză a momentului. Astfel, am realizat că nicio organizaţie politică băcăuană nu contează la Bucureşti.

Cel puţin oficial, la nivel de funcţii recunoscute drept influente, Bacăul nu  există. Ne place, nu ne place, ora exactă se dă la Bucureşti, dar nouă ni se comunică de la Iaşi, iar în unele cazuri de la Suceava sau Galaţi.

Cea mai curioasă situaţie este la PNL. Liberalii băcăuani sunt la cea mai mare performanţă politică din istoria lor postdecembristă. La locale, i-au tamponat inclusiv pe colegii de alianţă. Şi dacă n-ar fi fost parte a USL nu-l vedeam bine pe Benea. La parlamentare au ras toate colegiile repartizate. Stavarache a fost destul de disciplinate politic şi n-a făcut mare dizidenţă, cel puţin public. Cu toate astea zero absolut şi la conducerea PNL şi în Guvern.

La PDL nici rezultatele nu-i ajută, nici poziţionarea oficială la ultimele alegeri. Atât fostul preşedinte Gabriel Berca, precum şi actualul preşedinte Valerian Vreme au avut poziţii publice pro Udrea. Deci, odată cu victoria lui Blaga, este oarecum explicabilă retrogradarea Bacăului.

A mai rămas PC. Nici aici nu avem prim-plan. A zis-o chiar Constantin, în vizita sa la Agricola Internaţional, anunţând că pe primul loc în Moldova este Galaţiul. Iar pe Nistor nu-l putem bifa la Bacău. Am mai stabilit odată asta.

Deci unii n-au cum, alţii nu sunt lăsaţi, dar am impresia că unii nici măcar nu vor.

O concluzie, în cheie fotbalistică, ar fi că echipele din Bacău a fost retrogradate din prima Ligă. Toate.