Firma_inchisaFirma care a intoxicat 126 de băcăuani a fost închisă definitiv. Decizia a fost luată de Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Bacău.

Mai mult, i-au aplicat și câteva amenzi amenzi, cea mai mare fiind de 20.000 de lei.

Decizia cred că-i o premieră în județul Bacău (s-ar putea să mă înșel). Eu n-am mai auzit, până acum de luarea unei astfel de decizii.

În continuare public comunicatul de presă al ANPC, că-i plin de informații.

Având în vedere numărul mare de consumatori cărora le-a fost afectată grav sănătatea în urma consumului unor produse alimentare și a utilizării unor proceduri nesigure, considerăm că societatea in cauză a încălcat prevederile art. 51 aliniatul 2 din O.G. 21/1992 cu modificările şi completările ulterioare , fiind sancționată cu o amendă contravențională în valoare de 20.000 lei si s-a dispus masură de inchidere definitivă a unității (cf. art. 51 aliniatul 4 din O.G. 21/1992).

Conform adresei nr. 220 / 09.03.2016 emisă de SMURD Bacău, până la acea dată s-au prezentat la Unitatea de primiri urgențe adulți un număr de 112 pacienți, iar la Unitatea de primiri urgențe pediatrie un număr de 14 pacienți cu diagnosticul de sindrom diareic acut. Conform adresei nr. 4528 / 09.03.2016 emisă de Spitalul Județean de urgență Bacău, până la acea dată s-au prezentat 126 pacienți dintre care 112 adulți și 14 copii cu diagnosticul de prezentare și internare – toxiinfecție alimentară. Conform adresei nr. 5048 / 15.03.2016 emisă de Direcția de Sănătate Publică Bacău, în intervalul 07.03 – 14.03.2016 s-au prezentat la S.J.U. Bacău un număr de 134 persoane. În urma analizelor de laborator (examen coprobacteriologic) efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bacău la personalul angajat în unitatea de catering, prezența Salmonellei grup D a fost identificată la unul dintre angajații firmei, dar și la pacienții internați.

In timpul controlului efectuat în data de 07.03.2016 s-au regăsit în frigiderul unităţii  piept pui cu os decongelate, pus la recongelat, si carne tocată și piept de pui vrac fără nicio etichetă din care să rezulte numele şi adresa producătorului / importatorului, data limită de consum, condiţii de depozitare, etc. în cantitate totală de 12,636 kg, produse care au fost oprite definitiv de la comercializare si distruse. Toate aceste produse urmau a se utiliza în prepararea mâncărurilor pe care firma de catering urma sa le comercializeze consumatorilor.

Pentru sortimentele de mâncare care au fost servite oamenilor ce au luat parte la masa organizată din comuna Traian județul Bacău ( ciorbă cu perișoare, sarmale în foi de varză, friptură de pui cu pilaf ) nu s-au putut prezenta reţete de fabricaţie din care să rezulte care sunt materiile prime care intră în componența preparatelor dar și timpul și temperatura de preparare al acestora.

Intrucât operatorul economic nu deținea autorizație emisă de către Autoritatea Națională de Turism pentru prestarea de servicii de cazare si nici autorizație de funcționare emisă de Primarie s-a aplicat o amendă in valoare de 2000 lei iar pentru lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului folosit in bucătărie societatea in cauză a fost sancționată cu un avertisment.