În 20 de ani ne-am ras. Judeţul Bacău nu va mai avea niciun locuitor. Pe baza prevederilor legale, primarii, secretarii localităţilor şi funcţionarii de la evidenţa populaţiei au actualizat listele electorale permanente între „locale” şi „referendum”. Nu ştiu care este intervalul corect, însă ca număr de zile este aproximativ corect. Adică vreo două luni. Aşa se face că la nivel de judeţ Bacău, la locale aveau drept de vot 606.442 cetăţeni, iar la referendum rămăseseră pe liste 601.395. Mai puţini cu 5.047 de votanţi. Adică vreo 0,8%.
Dacă aici intră în calcul şi cei care au murit, plecat, mutat dar şi cei care au împlinit 18 ani, sau au venit în judeţ, ar rezulta o rată de scădere a populaţiei de aproximativ 5% pe an. În aceste două luni nu ţin minte să fi dat vreo molimă sau vreun cutremur peste judeţul nostru. Adică scăderea are cauze pur naturale, normale şi reale. Ar rezulta că în vreo 20 de ani aici n-ar trebui să mai vieţuiască nimeni, dacă nu se întâmplă ceva şi băcăuanii devin mai drăgăstoşi sau se îndrăgostesc alţii cu ochii oblici de aceste plaiuri mirifice şi de minunaţii ei băştinaşi.
Dincolo de glumă (deşi cifrele nu sunt glume), înseamnă că listele electorale permanente au fost deja periate până la sânge. Sunt curios al dracului ce cifre a raportat Prefectura Bacău la MAI, după noile cerinţe ale ministrului Stroe.
Şi aici e o mică problemă, că este impropriu spus „noile cerinţe”, pentru că în România nu s-a schimbat vreo lege în acest sens. Aştept sancţionarea, chiar cer sancţionarea primarilor, prefecţilor şi funcţionarilor cu responsabilităţi în actualizarea listelor electorale permanente, pentru nerespectarea legii.
Asta în oricare situaţie. Ori înainte se lăsau umflate intenţionat, pentru alte scopuri, sau din incompetenţă şi atunci trebuie să suporte rigorile legii. Ori acum aplică alandala legile şi, deasemenea, trebuie sancţionaţi. Undeva s-a greşit.