caine1O nouă specie de mamifer se face remarcată destul de agresiv în rezervația biosfera urbană Bacău. Eu l-am numit Jucălul de Bacău (cu J mare).

Seamănă destul de mult cu ruda sa apropiată câinele, însă nu este domestic. Precum strămoșul său, supraviețuiește și în aglomerările urbane.

Unii le spun ”maidaneji”, străbunii noștri le ziceau ”câini de pripas”.

Eu am fotografiat două exemplare superbe în zona intersecției dintre străzile Miorița și Băncii. Probabil ați văzut și exemplare mai reușite. Pe mine m-au impresionat dimensiunile și faptul că n-aveau nicio emoție față de oameni sau mașini.

caine2Niște fetițe agresive, pe care părinții le scot la plimbare doar însoțite (tocmai din cauza apucăturilor violente față de bietele patrupede) au încercat să-i lovească, să-i muște. Evident că am intervenit pentru protejarea bietelor animale.

Propun conducerii Primăriei Bacău și consilierilor locali promovarea și adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local privind declararea Jucălului de Bacău animal protejat, zona în care locuiește să fie declarat areal natural protejat și înscrierea în patrimoniul UNESCO.