Marian Iancu a fost condamnat la zece ani de puşcărie în dosarul RAFO, anunţă hotnews. Patronul echipei Poli Timişoara şi fostul patron al rafinăriei oneştene a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti. Octavian Iancu, fratele omului de afaceri, a primit şi el 9 ani de închisoare. Decizia poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Cei doi au fost trimişi în judecată, în anul 2006, pentru „evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani”. Aceştia, prin VGB Impex SRL, in perioada 2000-2004, au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de peste 800 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550 miliarde, rezultând un prejudiciu total de peste 1.350 miliarde de lei.

Tot din cauza unor ilegalităţi la RAFO a fost condamnat şi Corneliu Iacobov. Anul trecut, tot în luna noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Iacobov la şapte ani de detenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare, în dosarul privind prejudicerea Rafo Oneşti, cei doi fiind achitaţi de instanţa inferioară. Cei doi sunt acuzaţi că, în perioada 2000 – 2003, au prejudiciat Rafo cu aproximativ 250 de miliarde de lei vechi. Hotărârea a rămas valabilă şi după recursul la instanţa supremă. Nu a fost pusă în aplicare deoarece nici până la această data nu a fost redactată motivarea deciziei.

Dacă ar fi să comparăm găurile date Iacobov cu cele date de Iancu la RAFO, băcăuanul pare un simplu amator. Iar dacă ar fi să adunăm, se justifică pe deplin renumele de JAFO.

1350 miliarde plus 250 de miliarde egal 1600 de miliarde lei vechi adică 40 de milioane de euro.  Pentru comparaţie în cele două decenii scurse de la începerea lucrărilor, în Catedrala “Învierea Domnului” s-au băgat sub 15 milioane de euro.