A-l face pe Radu Beligan cetăţean de onoare al municipiului Bacău este echivalentul lui Julio Iglesias – cetăţean de onoare al judeţului Bacău. Beligan n-avea nevoie de aşa ceva. Nici Iglesias. Nici băcăuanii. Sigur că sunt doi artişti colosali. Dar nu văd care e legătura lor cu Bacăul. Beligan a trecut de câteva ori în toată viaţa lui pe aici. E din Galbeni. Acolo da. În municipiul reşedinţă de judeţ n-a făcut nici măcar şcoală, n-a activat niciodată aici. Iglesias a venit odată, a cântat, ne-a luat banii şi a plecat. E şi cazul lui Florin Piersic, care nici măcar nevastă moldoveancă n-a avut, darămite vreo legătură cu urbea lui Bacovia.

N-am nimic cu distincţia în sine, cu atât mai puţin cu personajele (sau personalităţile). Am înţeles pe deplin, chiar m-am simţit mândru că merg (fizic), poate, pe urmele lui Marcus Solomon. Omul e genial şi poate vorbi despre Bacăul său, Bacăul copilăriei şi tinereţii sale, de te dor urechile. În această situaţie sunt majoritatea “cetăţenilor de onoare” din lista Consiliului Local.

Nu contest distincţia şi nici măcar criteriile de acordare, nu contest vreo secundă “personajele”. Dar nu înţeleg nevoia de agăţare a unor edili de personalităţi nebăcăuane, în condiţiile în care chiar avem băcăuani “mari” de tot în domeniile lor de activitate.

Eu propun să-i facem cetăţeni de onoare pe următorii:

Dan Spătaru, iar numele său să fie dat Direcţiei de Drumuri Judeţene pe principiul: “Drumurile noastre, poate, se vor asfalta vreodată?”

Dan Bitman (Holograf), iar numele său să fie purtat de DGFP, pe principiul “Banii vorbesc”

Dan Teodorescu (Taxi), viitoarea sală polivalentă, “Aici sunt banii dumneavoastră, iar numele trupei – Taxi – să fie purtat de CET Bacău, pe principiul “Criogenia salvează România”

Fuego, DGPC, “Împodobeşte, mamă, bradul”,

Dan Bitman, Casa Căsătoriilor, “Ţi-am dat un inel”

Mihai Constantinescu, adăpostul de câini, “Iubiţi şi câinii vagabonzi”

Lista rămâne deschisă sugestiilor dumneavoastră.